Baarsvissers,                opgelet!

Baarsvissers, opgelet!

Door Bard Borger

De gesloten tijd voor kunstaas is zojuist voorbij en ik wil u graag informeren over een zeer leuke visserij waar u van de zomer veel plezier aan kunt beleven. Iedere roofvisser kent inmiddels de beruchte jerkbaits die zijn over komen waaien uit Amerika. Zij maken nu al een tijdje ook het Nederlandse binnenwater onveilig. Met name de snoek is bij het vissen met jerkbaits vaak de sigaar.

Kunstaasjes waar veel minder roofvissers mee bekend zijn, zijn de hornetplugjes van Salmo. ‘De wat?’ zie ik veel mensen nu al hardop achter hun pc zeggen. Klein kunstaas is nu eenmaal erg onbekend bij veel roofvissers. Onterecht. Ook snoek is in bepaalde tijden van het jaar en vooral in bepaald water veel beter te verleiden met klein kunstaas.

                       


”Op de juiste wijze gevist zijn de Hornetjes echte baarskillers”

Maar over het snoeken wil ik het nu niet hebben. Ik wil een andere visserij bespreken: het baarsvissen. Veel vissers zullen nu diep zuchten en teleurgesteld deze tekst wegklikken. Baars is immers een saaie vis, toch? Niet dus. Zij die dit nog lezen hebben dat al begrepen.

De baars is naar mijn mening de mooiste vis van het Nederlandse binnenwater en is bovendien een schitterende sportvis. Dit laatste geldt echter alleen wanneer er gericht op gevist wordt, dus met licht materiaal. Vis altijd zo licht mogelijk en iedere vis is het waard om gericht bevist te worden!

Terug naar de jerkbaits en de hornetplugjes. Deze twee soorten kunstaas hebben iets gemeen, afgezien van het feit dat ze beiden vaak goed vangen. Ik doel op de manier van binnenvissen.

Toen ik de afgelopen zomer op een middag weer eens aan de oever van de Maas stond, bij de peilers van een brug, besloot ik een minuscuul plugje aan mijn wartel te bevestigen. Spinnertjes en ‘gewone’ kleine hornetplugjes hadden niets opgeleverd, terwijl ik wist dat de baarzen er zaten.

Het plugje dat nu aan het einde van mijn gevlochten lijntje hing (een shallow runner), was zeer klein. Ook het schoepje was van zo’n kleine afmetingen, dat het plugje bij normaal binnenvissen niet goed door het water liep. Mijn spinhengeltje van 1 meter 80 was daar simpelweg te strak voor. En dus besloot ik het frummeldingetje anders binnen te vissen.

Nadat ik ingeworpen had, richtte ik de top van mijn hengel naar beneden en begon het plugje met felle tikken binnen te vissen. Als een jerkbait dus. En met resultaat! Ik was net bezig toen de eerste baars erop klapte. Anderen volgden al snel. De combinatie van een ondiepe oeverzone, helder water en een polaroid zonnebril op m’n neusmaakte het mogelijk dat ik iedere aanval op het plugje volledig kon volgen. Een schitterend gezicht!

                       


Voor deze bijzondere visserij heeft u een aantal dingen nodig. Ten eerste is dat een tamelijk kort en strak hengeltje. Een spinhengeltje kan meestal prima dienstdoen. Vervolgens dient u een licht molentje te gebruiken, met daarop (zo licht mogelijke) dyneema lijn. Dit om optimaal contact te kunnen houden met het kunstaas. Dit kunstaas is immers al zo licht. Tenslotte is het belangrijk dat u weet waar u moet vissen. Gewoon op een willekeurige plek wat gaan staan gooien heeft zelden zin. U zult de baars op moeten zoeken, zeker in de zomer. En over die periode hebben we het nu.

Ik beperk me nu tot het vissen in de grote rivieren, aangezien ik daar zelf de meeste ervaring mee heb. Meestal zijn hier bruggen, veerpontjes en ondiepe oevers zeer goede stekken. Zoek dit soort locaties dus op en probeer het daar eens. Vooral de laatste paar uur dat het licht is zijn meestal de beste momenten. Beperk uw visserij dus het liefst tot deze periode van de dag.

                       


Mede door de hierboven beschreven ervaring ben ik ervan overtuigd geraakt dat de baarzen vooral in de maanden juni en juli, vrij kort na het paaiseizoen, met (zeer) klein kunstaas belaagd moeten worden. Ik heb gedurende deze maanden vaak genoeg voor joker langs de waterkant gestaan. Mijn kunstaas bleef onberoerd, terwijl de baarzen aan weerszijden van me direct langs de kant het jonge broed voor zich uit jaagden. In nog geen 15 centimeter water! Daar sta je dan, te beseffen dat je slechts je hengeltje in de hand hebt. De rest niet. Het blijft vissen.

Ik sluit deze tekst af met de oproep aan u het de komende zomer ook eens op baars te proberen. Nogmaals, deze vis wordt hopeloos onderschat. Hij is het waard om gericht bevist te worden. Koop eens een paar van die kleine plugjes van Salmo en bezorg uzelf een onverwachte supervisdag. U zult er geen spijt van krijgen!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 4
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 3
Willem Moorman -