image description

Avontuur in Colombia: Deel 2: we vangen dikke vissen, hele dikke vissen!!

Jungle vissen op XXL peacock bass en payara

Deel 2: we vangen dikke vissen, hele dikke vissen!!

Eindelijk, we gaan op pad met de boot richting het kamp in de jungle! De tocht over de rivier de jungle in, na het vertrek uit Inírida, is prachtig en we kijken onze ogen uit. De lokale bevolking leeft op de oevers en lacht ons vriendelijk toe. De natuur is overweldigend en kleurrijk.

We zien diverse soorten vogels (ara’s, toekans, papegaaien, roofvogels) en natuurlijk de nodige vissen die draaien in de oppervlakte; onze viskoorts loopt snel op….. Ook zien we onderweg, heel bijzonder, reuzen-otters en ook een paar apen. En tijdens een stop onderweg zwemmen de zoetwater dolfijnen in de rivier; heel gaaf en deze zullen we gedurende de week blijven zien.


De rit naar het kamp de jungle in is prachtig


Vriendelijke bevolking die langs de oever leven

De temperatuur is fors opgelopen en als we na een aantal uren bij het kamp aankomen zijn we toe aan een drankje! Het kamp is gebouwd op een hoge zandbank aan de oever van de Cano Bocon. De opbouw van ieder kamp verschilt; ons kamp heeft een centrale “woonkamer” gekoppeld aan de keuken en haaks erop de slaapplaatsen. Toilet en een douche staan in een aparte hut. Via een aggregaat is er elektriciteit en er zijn klamboes bij elke slaapplek. Basic maar netjes en functioneel.


Ons basiskamp


Ochtendritueel, klaarmaken om te gaan vissen

Natuurlijk kunnen we niet wachten om te gaan vissen!  De materialen worden snel uitgepakt en klaar gemaakt. We vissen met twee boten en spreken af om over de dagen heen te rouleren zodat iedereen met elkaar vist, wel zo gezellig. De eerste avond gaan we “om op te warmen” even een paar uurtjes de rivier op; en na een nacht slapen met prachtige jungle geluiden om ons heen begint de eerste complete visdag. De vang-drang is ondertussen tot grote hoogte gestegen….. Zal de Cano Bocon haar reputatie waarmaken als dè rivier in de Amazone waar je de ècht grote peacock bass kunt vangen?? De materialen worden in de boten geladen en het vissen gaat beginnen, op naar peacock-XXL!!


De eerste vis de eerste dag, 18 pond peacock!

Henk en ik vissen deze eerste dag samen met Oscar als onze gids. Hij adviseert te beginnen bij een schiereiland waar de rivier aan de ene kant omheen stroomt en aan de andere kant een mooie lagune heeft gevormd. Er liggen veel takken in het water die overlopen naar een zandbank hogerop in de lagune. We beginnen met oppervlakte-aas; ik bind een grote whopper-plopper eraan en ook Henk vist met oppervlakte-aas. We gooien richting de oever en werken het kunstaas terug naar de boot. Hoekjes tussen de takken en kleine openingen worden minutieus afgegooid. Oscar peddelt ondertussen de boot langs de oever.


Henk met een mega vis

Als we in de buurt van de zandbank komen gooi  ik de plug ver voor me uit richting het zand en trek hem rustig het water in. Op dat moment zie ik een enorme boeggolf richting mijn aas racen en met een gigantische klap wordt mijn aas woest gegrepen!! Ik sla aan en de vis schiet met veel geweld terug de lagune in; zonder problemen wordt er 20-30 meter lijn door de slip heen weggezwommen; wat een ongelooflijke power en dit gaat minutenlang zo door! En voor de goede orde, ik vis met zwaar materiaal: 80lbs Powerpro als hoofdlijn, een 100lbs Berkley fluorocarbon leader en een Shimano twinpower 5000SW, strak afgesteld…….met een Shimano STC Monster Yasei hengel. Hier ving ik laatst ook een zeilvis mee in Angola, deze vis die ik er nu aan heb trekt minstens zo hard…….


Ook Bart liet zich niet onbetuigd


Roland met een boze XXL peacock

Als de vis bovenkomt weten we niet wat we zien. Een mega peacock, wat een apparaat! En wat een schitterende kleuren en tekening! De vis wordt gewogen en jawel: 18 pond schoon aan de haak, mijn eerste vis en gelijk een XXL peacock bass, fantastisch! Na de nodige foto’s wordt de vis teruggezet en kijken Henk en ik elkaar met een blik van ongeloof aan; als dit het beeld van deze week gaat worden……….


Bart met een van de kleinere vissen


Gabriel met een schitterende vis op de vlieg!

Nou, ik kan bevestigen dat dat zo is gebleven! Iedere dag kwamen er heel grote peacocks boven water en we vingen er ook iedere dag meer. Omdat we beter snapten hoe het spelletje werkte natuurlijk, waar ze zaten en welk aas ze voorkeur voor hadden. Maar ook omdat er gewoon veel grote vis zwemt. Ieder van ons ving meerdere grote peacocks en er werd deze week peacock gevangen tot en met 20 pond en dat is echt heel groot. De avonden tijdens het eten waren dus allemaal gevuld met mooie verhalen van keiharde aanbeten, mega drills en ook vis die simpelweg niet gehouden kon worden en ontsnapte! Natuurlijk werd dat afgewisseld met ook meerdere kleine peacocks want die waren er ook. Je had daardoor veel beet en er zat regelmatig een heel grote tussen, leuker wordt het niet. Kijk de foto’s maar eens langs, echt grote vissen en elke peacock een prachtig “schilderij”!

|
Henk met een grote peacock met schitterend patroon


Mijn tweede peacock van 18pond uit een kleine lagune

En ook het vissen zelf in deze omgeving is waanzinnig mooi. Schitterende rivier, prachtige lagunes, volkomen stil met alleen geluid van de jungle zoals papegaaien en dergelijke. Qua aas sprong bij ons dieplopend materiaal eruit en met name kleine plugjes, kleine sliders en grote jig-streamers deden het goed. Wij zaten namelijk in de laatste week van het visseizoen, hierna begint het regenseizoen weer. De rivier stond dus erg laag en de grote vis bewoog in de diepere stukken, gericht op de prooivis daar. In andere perioden is dat weer anders, het water staat bijvoorbeeld na het regenseizoen meters hoger en de vis zwemt dan letterlijk tussen de bomen van de jungle! Wat overigens ook opviel, mede door zijn uitgebreide ervaring, was dat Gabriel de gids echt veel vis ving op de vliegenhengel met een streamer. Daar zaten ook een paar heel grote tussen.

Payara!


Payara, de duivel van het water!

Natuurlijk kwamen we niet alleen voor de XXL peacocks. Ook payara stond bij ons allen op de verlanglijst. Deze vis was de eerste dagen voor ons een grote puzzel. Door de lage waterstand moesten we echt zoeken waar ze zich ophielden en het duurde even voordat we dit door hadden. Maar toen was het ook bal! De payara’s zaten namelijk in de diepe stukken echt tussen de takken van de bomen die omgevallen in de rivier lagen. Van hieruit vielen ze aan. Dus toen wij door hadden dat wanneer we daar een plug tussen lieten zakken door met de boot stroomopwaarts te gaan liggen en de plug letterlijk tussen de takken te laten stromen en dan binnen draaien, toen was het feest! Iedereen ving zijn payara’s en er zaten er een aantal bij van zeer respectabel formaat!


Roland met een gave payara, een van de vele die we vingen

Wat met name leuk is aan de payara’s, naast hun duivelsachtige uitstraling, zijn de aanbeten. Die zijn echt knetterhard! En het zijn letterlijk aanbeten want twee harde pluggen van mij zijn gewoon lek gebeten door die vriendelijke diertjes……. Maar wat een feest om ze te vangen!


Mijn grootste payara van de trip, een schitterende vis!

Het vissen verliep dus bijzonder goed en deze locatie van visreis.nl maakt zijn reputatie waar; hele grote peacocks en payaras in een schitterende omgeving. In het laatste deel, deel 3, zal ik iets meer ingaan op de overige vissoorten en de omgeving en degelijke. Maar voor nu wilde ik vooral met jullie delen dat als je kans wilt maken op een echt grote peacock en mooie payara’s dan is dit wel echt “the place to be”!

Wordt vervolgd!

John Smit

Lees verder mee in deel 3 “Avontuur in Colombia, nog meer XXL peacock bass en andere soorten!”

Kijk hier voor deel één.

ANDEREN LAZEN OOK