Al zeebaarskriebels??

AL ZEEBAARS KRIEBELS….?

Door Joop Folkers

Tja het kan verkeren, vorig jaar liep moeder natuur door het veel te koude voorjaar omstreeks eind maart begin april ruim een maand achter op schema. Mede daardoor, hebben we als zeebaarsvissers eigenlijk het hele seizoen achter de feiten aangelopen.

Die ellendige korte, maar vooral krachtige koude golf (rond half maart ’06 was het nog 14 gr. onder nul) zorgde voor om een complete omschakeling in de natuur.

Ook nu is dat weer het geval, ware het niet dat we nu aan de andere (goede?) kant van de streep zitten. Neem bijvoorbeeld de temperatuur van het zeewater, normaliter ligt deze begin maart zo rond de pakweg 5 á 6 graden terwijl de thermometer momenteel al ruim 9 graden aangeeft! Mede dankzij het relatief warme regenwater (weinig echt koud smeltwater) dat de rivieren afzakt lag de watertemperatuur van het Haringvliet van de week al ruim boven de 10 graden. Ander goed voorbeeld zijn onze vogels. Door de veel te hoge dagtemperaturen zijn ze al volop aan het nestelen en zitten al heel wat duiven en zelfs  merels al op eieren! Ook de meeste knoppen van struiken en bomen staan momenteel al op barsten! Kortom de natuur is weer compleet van slag!

Welke consequenties dit voor ons zeevissers heeft is natuurlijk moeilijk te beschrijven. Logischerwijs zou je er vanuit kunnen gaan,dat door de (te) hoge zeewatertemperatuur de eerste scholen zeebaars al eerder in ons kustgebied zullen verschijnen!

Nu is zoals bekend de zeewatertemperatuur niet de enige belangrijke factor waardoor onze gestekelde vrienden aan hun lange reis richting noorden beginnen, ook het aantal lichturen (per dag) schijnt volgens biologen van cruciaal belang te zijn! Maar, laten we eerlijk zijn al bij al ziet het er momenteel allemaal gelukkig wat vriendelijker uit dan het afgelopen jaar op deze tijd!

Vorig jaar werden de eerste zeebaarsvangsten rond eind april gemeld. Vangplaats zoals gebruikelijk de pier van Hoek van Holland. Een stek waar vrijwel ieder jaar de eerste mooie zeebaarzen worden gevangen.Toch duurde het eigenlijk nog een geruime tijd voordat er wat betere vangstmeldingen vanuit IJmuiden en nog Noorderlijker gelegen stekken binnen kwamen.

Eigenlijk was het rond de Waddeneilanden het gehele jaar huilen met de bekende pet op. Ook de vangsten rond de topstekken als zowel de Ooster- als Westerschelde en niet te vergeten het Europoortgebied bleven behoorlijk achter bij die van het jaar ervoor. Dit had volgens de kenners allemaal te maken met het veel te koude voorjaar! Ergens onbegrijpelijk, want rond half juni had de zeewatertemperatuur toch gewoon zijn normale waarden bereikt!

Ook de vangsten rond de verder gelegen wrakken lieten te wensen over, ondanks het feit dat het werkelijk barstte van de aasvis in de vorm van grote scholen zeebliek en zandaal!Zo rond half oktober mailden enkele bevriende Engelse zeebaarsvissers dat er dicht onder de Engelse kust heel veel grove zeebaarzen werden gevangen.De vangsten waren juist daar beter dan ooit! Vrijwel alle wrakken bleken vol te zitten met deze machtige sportvis.

Waren dit misschien de gevolgen van het veel te koude voorjaar?Hadden de enorme scholen zeebaars juist om die reden gekozen voor een andere, veel noorderlijker gelegen trekroute? Wie het weet, mag het zeggen!

Hoe het dit jaar zal verlopen is zoals gebruikelijk koffiedik kijken.Maar, als we deze dagtemperaturen tot eind maart houden kun er je normaliter vanuit gaan dat de eerste zeebaarzen zo rond begin april binnen het bereik van de hengel zullen verschijnen. Een fijn idee nietwaar! Tja, ook mijn bloed kriebelt en op die zeldzaam mooie, windstille dagen dat de temperatuur oploopt tot een snipper boven de 14 graden heb ik wel eens de neiging om een eerste poging te wagen. Mocht het lukken,dan zijn jullie de eerste die het weten!


 

ANDEREN LAZEN OOK