Actief karpervissen (3)

Actief karpervissen (3)

door Dick Langhenkel

Klein materiaal.
Als we het over klein materiaal hebben, dan denken we aan lijnen, haken, karperpennen, lood, bevestiging- en onthakingsmateriaal en een goede opbergdoos.


Laten we eerst naar de lijnen kijken! We maken onderscheid tussen de zogenaamde gevlochten lijnen en nylon lijn.Tot en met een lijndikte van 25/00, maak ik gebruik van nylon lijn. Ook hier is de markt weer bedolven met vele soorten, diktes, kleuren en fabelachtige breeksterktes. U doet er goed aan dit met een korrel zout te nemen, want veel van het beloofde wordt niet waargemaakt.


Dat het struinen met de pen ook grote vis kan opleveren, bewijst karper-penvisser Co Sielhorst ook al jaar en dag met zijn fraaie karpers…

Maxima nylon bijvoorbeeld belooft geweldige treksterktes, maar als je de moeite neemt een micrometer ter hand te nemen, dan klopt de opgegeven dikte niet. Zo is een lijn van 22/00 in werkelijkheid 25/00 en een lijn van 25/00 bijna 30/00. Op die manier kun je veel beloven, overigens is het geen slechte lijn, maar ik hou er niet van als het niet klopt. Goed, nylon is te onderscheiden in lijn met veel en weinig rek. Omdat we zachte en diep doorbuigende penhengels gebruiken, kiezen wij voor een lijn met weinig rek. Sensas en Berkley ( Trilene ), hebben uitstekende lijnen in hun programma, die zeer geschikt zijn voor onze visserij.

Nylon moet regelmatig vervangen worden, omdat het onder invloed van licht snel zijn trekkracht verliest. Minimaal eenmaal per seizoen is heel gebruikelijk, zelf vervang ik het twee keer, omdat ik niet het risico wil lopen op een beslissend moment een kapitale vis kwijt te raken. Goed nylon is niet goedkoop, dus hoeft u het echt niet in de aanbieding sfeer te zoeken. De zogenaamde gevlochten lijnen kunnen we onderscheiden in gevlochten nylon lijnen of gevlochten dyneema. In gevlochten nylon lijnen zit weer veel rek, in een dyneema lijn zit daartegenover helemaal geen rek. Deze laatste lijnen zijn ongelooflijk sterk bij een zeer dunne diameter. Een 15/00 dyneema is zeker zo sterk als een 30/00 nylon lijn. Omdat dyneema lijnen geen rek hebben en een hoge breeksterkte, zijn ze minder geschikt voor de werpmolen, maar bij uitstek geschikt voor de reel. U begrijpt nu waarom ik met nylon stop boven de 25/00. Ik schakel dan over op een veel dunere dyneema lijn met een hogere breeksterkte, uiteraard in combinatie met een reel.

Gevlochten nylon lijnen gebruik ik nauwelijks meer. Ondanks het feit dat dyneema lijn beresterk is, is deze lijn absoluut niet schuurbestendig. Een houtsplinter van een paal of dukdalf, een zwanenmosseltje en pang, het is gebeurd! In dat soort omstandigheden kan een gevlochten nylon lijn toch weer het betere alternatief zijn. Verlies die gevlochten nylon lijn dus niet uit het oog!

Over karperhaken zou ik een boek kunnen schrijven en bijna nergens lopen de emoties onder karpervissers zo hoog op, als het over haken gaat. Dat is niet voor niets, in de eerste plaats hangt er veel van af, in de tweede plaats er zijn zoveel haken, dat je als beginner helemaal gek wordt als je je er in wilt verdiepen. Hou het hier ook simpel, ik geef u de naam en type nummers van een aantal gerenommeerde karperhaken, die gewoon goed zijn, neem die als uitgangspunt en ga dan wat experimenteren.

Een belangrijk onderscheid zijn haken met een oogje of haken met een bledje. Veel karpervissers vermijden deze discussie door gewoon haken met een oogje te kopen, niet omdat deze beter zijn, maar omdat ze eenvoudig niet in staat zijn haken met een bledje te monteren. Wie niet in staat is en haak met een bledje te monteren, kan beter maar meteen met karpervissen stoppen of er helemaal maar niet aan beginnen. Dat lijkt wat kort door de bocht, maar de feiten zijn nu eenmaal zo.


Slechts weinig materiaal volstaat…

Immers een goede karpervisser monteert ook een haak met een oogje, alsof het een haak met een bledje is, met andere woorden de haak wordt gemonteerd op de steel en nooit aan het oogje!! Een haak die aan het oogje wordt gemonteerd, kan er in allerlei standen onderaan komen te hangen, een lijn die aan de haaksteel wordt bevestigd, heeft altijd als eindresultaat, dat lijn en haak een verbinding vormen in elkaars verlengde, waardoor de inhakingskans optimaal is en de kans van losschieters minimaal! Nu begrijpt u meteen de onzin van een discussie over oogje of bledje, beide haken worden immers op dezelfde wijze gemonteerd.

Dat haken met een bledje de lijn doorschuren tijdens de dril is een sprookje en nog nooit bewezen, om losschieten tijdens de dril te voorkomen is het wel van belang dat een haak met een bledje altijd zo bevestigd wordt, dat de lijn aan de binnenkant van het bledje zit. Bij haken met een oogje voeren we de lijn van binnenuit door het oogje naar buiten en bevestigen wij vervolgens de lijn aan de steel aan de buitenkant van de haak. Door de lijn door het oogje van binnen naar buiten te voeren, verhogen wij de inhakingskans, dat is geen theorie, maar de bewezen praktijk! Als u haken met een oogje goed bekijkt dan kan het gebeuren dat u ontdekt dat het oogje niet strak tegen de haaksteel is gebogen, de haak kan daar een scherpe braam hebben. Tijdens de dril kan de verbinding daar breken! Omdat volledig uit te sluiten zijn er twee oplossingen bedacht om dit te voorkomen. Beiden zijn perfect! U kunt eerst een wikkeling aanbrengen op de haaksteel en die strak tegen het oogje schuiven, dit functioneert als een soort buffer tussen de eigenlijke verbinding en het oogje, u kunt de haken ook vooraf aanstippen met harde nagellak! Zelf lak ik zo een paar keer per seizoen een voorraadje haken, door een druppel aan te brengen op het punt waar het oogje tegen de haaksteel is gebogen.

Wat is nu een goede bevestiging? Er zijn er niet veel, maar de beste zal ik beschrijven en laten zien op de afbeeldingen in deel 4. Ik kies voor deze bevestiging, omdat de meeste hem kennen, maar eveneens omdat velen onder ons het fout doen! Daar heb ik tijdens voorlichtingsavonden al wat weddenschappen mee gewonnen! (wordt vervolgd)