Federatienieuws Sportvisserij Zuidwest Nederland
Aasvissen en minimummaten, hoe zit dit nu precies
Sportvisserij Zuidwest Nederland krijgt de laatste tijd veel vragen over de regels omtrent het gebruik van aasvissen.
Veel sportvissers weten helaas niet precies wanneer je welke vissoorten mag gebruiken als aasvis voor het vissen op bijvoorbeeld snoek en snoekbaars. Daarnaast blijken controleurs ook niet volledig op de hoogte te zijn van de nog niet zo lang geleden gewijzigde regels. Reden te meer om hier een artikeltje aan te wijden en misverstanden de wereld uit te helpen.
Aasvissen en minimummaten, hoe zit dit nu precies?
De belangrijkste tip die we kunnen geven is om tijdens een zonnige zomeravond in de achtertuin of op de camping pagina 2 t/m 9 van de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren (het boekje bomvol met viswater die je bij je VISpas krijgt) te lezen. Hierin staan de Algemene voorwaarden voor het gebruik van de VISpas en de wettelijke visserijregels.
Algemene voorwaarden
Gevangen vis welke bestemd is als aasvis dient direct te worden gedood door middel van een krachtige tik op de kop. Het meenemen van levende aasvissen is dan ook niet meer toegestaan voor de wateren die in de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren vermeld staan. In totaal mag je maximaal 10 dode zoetwatervissen groter dan 15 cm in je bezig hebben. Voor vissen kleiner dan 15 cm geldt geen maximum, maar neem niet meer mee dan nodig.
Het is als sportvisser verboden om gevangen vis te verkopen.
Verbod gebruik levend aas
De meesten zullen dit inmiddels gelukkig als vanzelfsprekend beschouwen, maar helaas constateren onze BOA’s nog zo nu en dan overtredingen op dit verbod. Het verbod geldt op het vissen met levende gewervelde dieren, zoals vissen (inclusief bepaalde schaal- en schelpdieren als de Noordzeegarnaal, steurgarnaal en diverse krabben en kreeften), amfibieën, reptielen, vogels en zoogdieren. Hier wordt streng op toegezien en gehandhaafd (boete € 360,-).
Beschermde vissoorten
In de Flora- en faunawet is een aantal beschermde inheemse vissoorten opgenomen waar niet op gevist mag worden. Wanneer je per ongeluk een van de volgende soorten vangt, dien je deze direct onbeschadigd in hetzelfde water terug te zetten: gestippelde alver, beekprik, bittervoorn, elrits, houting, grote modderkruiper, kleine modderkruiper, rivierdonderpad en steur. Verder geldt ter bescherming van de aal voor alle wateren in de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren dat gevangen aal/paling onmiddellijk in hetzelfde water teruggezet dient te worden.
Minimummaten vissoorten
Verschillende vissoorten hebben een minimummaat (zie pagina 9 van je Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren). Soorten die het meest als aasvis worden gebruikt: blankvoorn, riet-/ruisvoorn, spiering, alver, kolblei, brasem, roofblei, vetje, pos, winde en verschillende exotische grondelsoorten (zwartbek-, marmer-, Kesslers-, witvin- en pontische stroomgrondel) hebben echter geen minimummaat en kunnen dan ook als aasvis worden gebruikt. Baars heeft een minimummaat van 22 cm. Echter, het is (m.u.v. het IJsselmeer) toegestaan om als aas maximaal 20 dode baarzen onder de minimummaat in bezit te hebben.
Gesloten tijd aassoorten
De gesloten tijd van 1 april t/m de laatste zaterdag van mei voor het vissen met kunstaas (m.u.v. kunstvliegen kleiner dan 2,5 cm), een dood visje of slachtproducten is al jaren de bekende “gesloten tijd” bij roofvissers. In deze bijna 2 maanden kan in Nederland op het vliegvissen na niet op roofvis worden gevist.
Gesloten tijd vissoorten
Voor een aantal vissoorten geldt een gesloten tijd. Indien je in die betreffende periode zo’n vis vangt, dien je hem met de grootst mogelijke zorg te behandelen en direct terug te zetten in hetzelfde water. Qua veel gebruikte aasvissen is het alleen opletten met de baars (gesloten tijd 1 april t/m laatste zaterdag van mei) en winde (gesloten tijd 1 april t/m 31 mei). Laatstgenoemde staat ten onrechte niet vermeld op pagina 8 in de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren. In de digitale aanvullingslijst is dit recht gezet en in de papieren aanvulling van 2014 komt dit uiteraard ook te staan.
LET OP: Bovenstaande regels en voorwaarden zijn van toepassing op de wateren in de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren. Eventuele aanvullende voorwaarden staan in deze lijst bij het betreffende water vermeld. Het kan zijn dat voor verenigingswateren andere (aanvullende) voorwaarden gelden, zoals langere gesloten tijden of een algemeen meeneemverbod van vis. Lees daarom altijd goed de vergunningsvoorwaarden door voordat je ergens gaat vissen.
Herkenning vissoorten
Heb je moeite met het herkennen van de verschillende vissoorten, volg dan de gratis online Cursus Visherkenning van Sportvisserij Nederland. Om aan de waterkant te bekijken welke vis je hebt gevangen, kan je de Veldgids De Nederlands Zoetwatervissen bestellen of gewoon de gratis Vissengids App downloaden in de Play Store of App Store.