Karpertips (4)
Bij de enorme verscheidenheid aan aas en vismethoden, kun je gemakkelijk de indruk krijgen dat vissen op karper een gecompliceerde bezigheid is. Die indruk is niet juist: iedereen kan karper vangen!
9 Kunnen korte sessies ook lonend zijn?
Boilies behoren zonder twijfel tot de beste aassoorten voor karper. Je vangt hiermee ook karper zonder voor te voeren. Het is wel zo dat de vangsten duidelijk beter zijn wanneer je voor kunt voeren.
Bij korte en spontane vissessies is het zaak daar te vissen waar de karpers zich graag ophouden of tenminste regelmatig voorbij trekken om hier te azen. Daarom is het goed om, ook wanneer je slechts beperkt tijd hebt om te vissen, toch een uurtje te ‘offeren’ aan het zoeken naar karpers.
Een succesvolle sessie aan een bosmeer, een mooie lederkarper met een fluo pop-up.
Wanneer je regelmatig korte sessies maakt, dan krijg je al gauw in de gaten welke plekken in een bepaald jaargetijde goed zijn en je kunt ook de weersomstandigheden in deze overdenkingen meenemen. In zo’n geval leveren ook korte sessies resultaat op.
Vaak aast een vis sowieso maar een paar uur per dag. Ben je tijdens die periode aan het water, dan vang je net zo veel als wanneer je de gehele dag aan het water zou doorbrengen.
10 Hoe houd je karper uit de waterlelies?
Wanneer er strak tegen een waterleliebed, een waterplantenbed of een rietkant gevist wordt, dan is het zaak maximale druk op een gehaakte karper uit te oefenen en deze niet eens een eerste run te laten maken. Dat lukt het beste wanneer de slip van de werpmolen zeer strak afgesteld staat.
Tijdens het vissen dient de lijn zo mogelijk op spanning te staan en de swinger ongeveer op halve hoogte te hangen, zodat een directe beetregistratie mogelijk is. Daarnaast is het noodzakelijk om vlak naast de hengel plaats te nemen, zodat je deze bij een aanbeet direct kunt grijpen en meteen druk uit kunt oefenen.
Alleen wanneer een karper niet meteen lijn kan nemen, is er een reële kans om haar uit de planten te houden. Op een karper die je nabij een waterleliebed haakt moet je maximale druk zetten om deze daarvan weg te leiden.
11 Wat helpt tegen meerkoeten en co?
Om te voorkomen dat meerkoeten en eenden het aas opvreten, is het gebruik van grote en harde boilies het meest werkzaam. Grote bollen met een diameter van 25 of zelfs 35 millimeter kunnen deze vogels namelijk niet meer doorslikken.
Met onopvallend gekleurde boilies in donkergroen of zwart, die op de bodem moeilijk te zien zijn, kan het probleem verminderd worden; dit echter slechts voor korte tijd omdat de vogels ze toch op weten te sporen. Je kunt de aanwezigheid van vogels ook positief bekijken, sommige eendensoorten vreten onder andere graag mosselen.
Tegen lastige watervogels helpen erg harde en zeer grote boilies.
Wanneer ze ergens duiken, dan ligt daar met grote zekerheid een mosselveld van enig formaat, een superstek dus. Op plekken waar eenden en meerkoetjes duiken, vinden ze schijnbaar voldoende natuurlijk voedsel in de vorm van insecten, slakken of andere waterdiertjes.
Dat zijn precies de diertjes die ook bij de karper bovenaan de menulijst staan. De waarschijnlijkheid dat ook karpers op dergelijke plekken azen is dan ook bijzonder groot. Omdat de vogels in hoofdzaak overdag naar voedsel zoeken, kun je de diefstal van aas verminderen door ’s nachts te voeren.