De haken en ogen van een vistrip: Tackle top 10.
Zicht op zeebaars: Wat een topweer vandaag…
De haken en ogen van een vistrip: Fouten festival Noorwegen.
Wintertijd = Poldertijd (3)
Mijn favoriete wateren in dergelijke klei polders lopen vaak ook door dorpen. Dat heeft dan misschien niet de charme van een natuurgebied, maar het aanbod van vis in zo’n bebouwde kom vaak geweldig…
Wintertijd = Poldertijd (2)
In de winter is de activiteit van de vissen tot bijna het nulpunt gedaald en de zoektocht naar voedsel wordt automatisch teruggebracht tot enkele keren per dag…
Wintertijd = Poldertijd
In het verleden pijnigde Berthil Bos zichzelf vaak door bij temperaturen rond het vriespunt het grote water op te gaan. Vooral voor snoek een taaie visserij, omdat die dan moeilijk te vinden én te verleiden zijn…
Jerkbaits van A tot Z (17, slot): Experimenteren
Met het bovenstaande artikel hoop ik dat je nu overzichtelijker tegen de berg aan jerkbaits aankijkt. Je bent erachter gekomen dat de ene jerkbait niet de andere is. Vistechniek, materiaal en in hoeverre het…
Bijzondere bijvangst
Deze rover die een aantal jaren geleden nog zelden gevangen werd is nu al te vinden in ondiep stadswater. Ik ben benieuwd waar dit eindigt…
Jerkbaits van A tot Z (16): Fluorocarbon onderlijnen
Dit materiaal dat er uitziet als het doorzichtige nylon, heeft een totaal ander karakter dan titanium en eigenlijk het tegenovergestelde. Het heeft zoals wij dit noemen ‘geheugen’ en zal daarom, als het niet goed…
Jerkbaits van A tot Z (14): RVS onderlijnen
Dit materiaal is beresterk en goed weer in de oorspronkelijke rechte vorm terug te buigen als door bijvoorbeeld een dril de stang is verbogen. Het is een massief product dat enig gewicht heeft en bij het jerken…
Jerkbaits van A tot Z (13): Onderlijnen
Jerkbaits worden hoofdzakelijk voor de snoekvisserij gebruikt. Natuurlijk kan je ook de andere, wat grotere rover van binnenwater, de snoekbaars, hiermee verleiden. Voor de snoekbaars hebben we vaak geen…
Jerkbaits van A tot Z (12): Reel
Bij de keuze tussen en molen of een reel, als het gaat om jerkbaitvissen, kies ik altijd voor een reel. Ten eerste omdat een reel veel robuuster in elkaar zit en beter de tikken op de spoel kan opvangen, waardoor de…
Jerkbaits van A tot Z (11): Lengte
In de tijd dat ik met het jerkbaitvissen begon werd er geadviseerd om dit te doen met relatief korte hengels, waarmee je staand in de boot mooi je tikken naar beneden kon geven zonder dat je constant in…
Jerkbaits van A tot Z (10): Voordelen/nadelen
Nu nog even over de actie medium Fast, Fast en extra Fast. Het ligt voor de hand dat hoe sneller de hengel wordt, des te strakker de hengel. Vaak hebben we bij de snelste hengels (Extra Fast) te maken met…
De geschiedenis herhaalt zich… nét niet
Als auteur van Total Fishing kom ik vaak in aanraking met allerlei nieuwe producten die op de Nederlandse hengelsportmarkt hun opwachting maken. Van hengels tot splitringen en van molens tot tangen die…
Jerkbaits van A tot Z (9): Jerkbait-hengels
Je weet inmiddels dat je bij het vissen met jerkbaits zelf de actie in het kunstaas moet tikken of aaien. Dit kan per jerkbait verschillen. Er zijn er die bijna binnen geharkt moeten worden, maar ook die je moet…
Jerkbaits van A tot Z (8): De onberekenbare Hybride
Een hybride met een uiterst onvoorspelbare actie is een echte uitdaging om tot leven te brengen. Deze soort doet precies wat hij zelf wil, al kan je hierin meestal wel wat structuur brengen. Je moet met deze…
Jerkbaits van A tot Z (7): Hybriden
Na het lezen over de groep Gliders hoop ik dat je bij aanschaf van een aantal jerkbaits nu weet dat er verschillen zijn en dat elke soort glider zijn specifieke eigenschappen heeft. Dit kan je helpen om op de situatie…
Jerkbaits van A tot Z (6): Lang, langer, langst
Uit het voorgaande artikel kan je opmaken dat een glider lengte nodig heeft om zijn banen te trekken. Zie je nu in de schappen van een hengelsportzaak een jerkbait liggen die wat lengte heeft, dus vanaf…
Jerkbaits van A tot Z (5): Korte, hoge Jerkbaits
Deze soort heeft onder water door de vorm veel met waterdruk te maken, waardoor hij door de drukgolven goed opvalt. Je zult zien dat de meeste van deze soort -zoals wij dat noemen- ‘agressief’ door…
De beste wensen
We gaan weer een vol roofvisjaar tegemoet met vijf verschillende jaargetijden waarin we ons moeten aanpassen aan de grillen en grollen van de rovers. Toch heeft ieder seizoen zijn eigen roofvis…