image description

Vissen in Sågarbo Herrgård Stuguthyrning Älvkarleby. in Zweden 2018 ( 1 )

Door Ron Smits foto’s Gobin Raghunath

Vorig jaar ben ik hier samen met mijn vriend en collega Leonard Muys al geweest. Die week hebben we veel tijd te kort gehad om meerdere locaties te bezoeken.

Het sportvissen staat buiten de rivier Dalälven nog geheel in de kinderschoenen. Voor Visreis.nl en Sågarbo Herrgård Stuguthyrning Älvkarleby, ga ik in deze reportage in Sågarbo in Zweden op zoek naar nieuwe locaties. Donderdag 24 mei vertrekken we vanuit Capelle a/d IJssel richting Kiel, om daar met de veerboot van Stena Line naar Gotenburg te gaan.


Even wachten tot we onze veerboot op kunnen is helemaal niet erg in dit prachtige weer.

Het verblijf aan boord gaat heel vlotjes en we komen daar bekenden tegen zoals Marco Kraal, Coen Hansen, Rick Stalenhoef en Joop Meekers voor hun jaarlijkse vistrip met hun boten op snoekbaars. Vrijdag ochtend omstreeks kwart over negen komen we aan in Gotenburg en we rijden de laatste zeven uur naar onze bestemming Sågarbo, waar we gaan vissen op snoek, baars en zeeforel.
 


We zijn er bijna


Eindelijk, we zijn er.


Hetzelfde huisje (nummer 27) als vorig jaar met mijn goede vriend en collega Leonard Muys

Zaterdag ochtend vissen we tevergeefs op zeeforel, door de hoge watertemperatuur van ruim 15 graden is de zeeforel overdag niet aanwezig. We hebben wel veel duikende zeemeeuwen gezien, die waarschijnlijk omhoog gejaagde visjes proberen te pakken. Helaas is de afstand te groot en zullen we naar alle waarschijnlijkheid voor niets naar deze plek varen.


Beresterke Zweedse snoeken in een veel te groot karper net.

Moeder natuur heeft dit jaar de lente op dit gedeelte hier in Zweden overgeslagen. De winter is dit jaar extreem koud met heel veel sneeuw tot in de eerste week van mei en plotseling wordt de temperatuur flink hoger tot wel 30 graden, waardoor de watertemperatuur snel omhooggaat en de vele sneeuw letterlijk en figuurlijk verdwijnt als sneeuw voor de zon.

We hebben al een kraanvogel en wat reeën gezien. Hopelijk krijgen we ook een eland en/of een zeearend te zien. Volgens Beate en Eric (eigenaar van het park) zijn er een stuk verder soms wilde zwijnen, een beer en een wolf te zien.

De eerste Zweedse snoek voor Gobin.

’s Middags schakelen we snel over op de snoek, die hier beresterk zijn. We varen wat dieper de baai in en ik zie dat het water minimaal een halve meter lager staat dan vorig jaar. Ik maak voor Gobin een snoekhengel klaar en heel snel is de eerste Zweedse snoek van Gobin al een feit. Gelukkig volgen er nog meer van die krachtpatsers, die onder deze watertemperatuur in super conditie zijn.


Gobin en een mooie sterke snoek


Eenmaal terug aan de kant zien we, op een paar honderd meter van ons, dat er flink gejaagd wordt. Springende en kolkende vissen proberen de kleine visjes, zoals stekelbaarsjes te verschalken. Het is niet duidelijk welke roofvis hier actief is, daarvoor is de afstand te groot.


De meeste snoeken worden in het water onthaakt, want de temperatuur is bijna dertig graden.


Voor Visreis.nl en Sågarbo Herrgård Stuguthyrning Älvkarleby willen we zoveel mogelijk potentiële stekken af vissen. Vandaag staat de kust van Långsand op het programma. Kayak, bellyboat en visboot kunnen via de trailerhelling eenvoudig in het water worden gelaten. Een prachtig talud levert Gobin zijn eerste Zweedse baars en meerdere vals gehaakte brasems op. Ikzelf vis een ander talud tegen een zandbank en grote stenen af. Wat minder fortuinlijk dan Gobin, maar ik vang ook een mooie baars en heb bovendien een misser van een mooie vis.


Gobin met zijn eerste Zweedse baarsje aan de 24 grams zeeforel wobbler.

Let vooral op de prachtige tekening van de baars. Mooie kant stek voor baars en snoekbaars. Volgens mij moet er vanwege het groot aantal vals gehaakte brasem, ook (grote) snoek zitten, helaas laat de snoek zich niet zien.

De snoek laat het hier afweten. Later vis ik ook nog even op het talud waar Gobin de baars en brasem het leven zuur gemaakt heeft. Weer een mooie baars en veel vals gehaakte brasems leveren prachtige sport. Deze (rivier) brasems zijn een stuk sterker dan de brasems in Nederland.

Regelmatig stellen, de niet eens zo grote brasems, de slip danig op de proef. Er moeten er toch ongelooflijk veel zitten om er een stuk of twaalf, dertien vals te haken. Het valt ons direct op dat er nagenoeg geen slijm op de brasems aanwezig is, waarschijnlijk door het lichte zoutgehalte van het brakke water.

Hierdoor blijft je schepnet schoon. De wind staat parallel aan het talud en stuwt het water naar de kant (loodrecht op het talud) die bezaaid is met grote keien. Ik laat de wind mijn lijn meenemen om net voor de keien de kastmaster naar binnen te vissen. Het levert mooie aanbeten op van grotere vis, die de twaalf grams hengel diep doen doorbuigen en aan het bonken op de hengel denk ik onmiddellijk aan snoekbaars.


Hier is op de grote steen links op de foto goed te zien dat het water ongeveer een halve meter is gezakt ten opzichte van de normale stand. Het water is hier nog nooit zo laag geweest.


Door het lage water komen de stenen verraderlijk dicht aan de oppervlakte. Constant heel goed uitkijken tijdens het rustig varen in de baai. Gobin loodst ons steeds veilig tussen de grote stenen door……………….


Vorig jaar hebben we hier onze zeeforellen gevangen.


De handgebouwde twaalf grams zeeforel hengel van Fair Play met een Penn Atlantis tweeduizend molentje, voorzien van een acht honderdste millimeter Ryunjin Momoi pe lijn zorgen voor de goede combinatie en heel veel vis plezier.

Veel vals gehaakte brasems. Er moeten er toch wel heel veel van zitten. Penvissen en vissen met de feeder hengel op brasem is volgens mij zeer goed hier. Er wordt hier immers totaal niet op gevist. Rechtsboven op de foto zie je duidelijk het talud.


Een mooi talud levert al snel een baars en prachtige aanbeten op.


Helaas schiet de vis een paar meter aan de kant los. Even later zie ik toch de snoekbaars, die helaas ook weer losschiet, waarschijnlijk is de snoekbaars van mij geschrokken. Specialisten zullen werkelijk smullen van de mogelijkheden hier. Het valt ons op dat er hier voor bellyboot, waadpak en kayak legio mogelijkheden zijn.

Ook voor kleine visboten met elektromotor, zijn er veel mogelijkheden om tot vlak bij de grote stenen te komen, waarvan sommige toch wel heel verraderlijk dicht onder de oppervlakte komen. Voor de meer ervaren roofvissers is dit werkelijk een eldorado. Vele steile afgronden van twee tot negen meter, afgewisseld met pieken tot slechts één á anderhalve meter diep, waar de roofvis zich ophoudt om de vele aanwezige prooivissen te verschalken. Ook voor de kantvissers zijn er fijne taluds te vinden aan de rotsachtige kust hier.

De rivier, de Dalälven, voert kouder water aan. Door de westenwind gaat de temperatuur van het oppervlaktewater, die momenteel al achttien tot negentien graden is, op een bepaalde locatie bij de baai van Bråmsand dalen. We besluiten het daar nog eens op de zeeforel te proberen. Hoe dichter we bij de rivier komen hoe lager de watertemperatuur.

Helaas blijft deze bij iets meer dan veertien graden hangen en dit is jammer genoeg toch nog te hoog voor mijn favoriete sportvis de zeeforel. Het afvoeren van het rivierwater is geheel afhankelijk van de elektriciteitsbehoefte van de omgeving. In de dam is namelijk een elektriciteitscentrale met daarnaast een vistrap aanwezig. Normaal voert de energiecentrale ca. vier kubieke meter water per seconde af. Vorige week heeft de rivier, als gevolg van het vele smeltwater, een hoge waterstand gekend, zodat de centrale ca. elf kubieke meter water per seconde heeft afgevoerd.

Zie ook:


Een mooie sportvis vindt ook onze fanatieke karper visser Gobin.

Volgens de beheerder van de Dalälven rivier is het beste snoekwater bij Gårdskär te vinden. We besluiten het eens vanaf de kant te bekijken en mogelijk een hengeltje uit te werpen. Bij aankomst zien we werkelijk een mooi snoekwatertje. Eerst een haventje met een helling om je bootje, kayak en/of bellyboat te water te laten.

Vanuit de haven kom je in een soort vaart, die naar de diverse rotseilanden gaat. Daar zijn voor boot, kayak en bellyboten tal van goede mogelijkheden op snoek. We hebben het gevoel dat we in het haventje wel een snoek en/of baars kunnen vangen. Helaas zien we alleen veel brasems zwemmen, maar de snoek en baars laten het afweten, ondanks de aanwezigheid van heel veel kleine aasvis, zoals stekelbaarsjes.


Een prachtig (bijna Nederlands polder) snoekwatertje.

Haventje met trailerhelling en een goed brasem bestand.

Ook hier is de lage waterstand goed zichtbaar (veel drooggevallen stukken).

Behalve het vissen kunnen we ook genieten van de prachtige omgeving.

Vele mooie, slijm loze, maar vooral sterke brasems zijn hier te vangen.

Op de foto is duidelijk te zien dat deze brasem niet in de bek is gehaakt, maar aan de bovenzijde van de vis.

Een lange periode van een hoge barometerstand (ca. 1030 - 1035 millibar) is er de oorzaak van dat het water nu zo extreem laag staat. Hier komt in de zomer (juli) de temperatuur niet hoger dan twintig graden en ook de waterstand is nooit zo laag geweest. De hittegolf heeft de natuur flink op zijn kop gezet.

Vorig jaar hebben we hier in Sågarbo geen enkele mug gezien, op dit moment zijn er veel. Vooral ’s morgens en ’s avonds zijn de (tijger) muggen behoorlijk lastig. Door de grote hoeveelheden sneeuw die hier tot in de eerste week van mei zijn gevallen en de plotselinge hoge temperaturen erna, is er erg veel smeltwater afgevoerd en heeft er hierdoor in de bossen heel veel water gestaan.

Deze ondiepe plassen zijn heel goede omstandigheden voor de voortplanting van de muggen. Het is niet onverstandig om je te beschermen tegen de muggen. Donderdag ontmoet ik mijn goede vriend, controle ambtenaar van Älvkarleby Sportfiske en visgids Peter Boström.

Peter heeft ons uitgenodigd om op het meer, Hyttö fjärden, direct aan de rivier Dalälven te vissen. Stroomversnellingen als gevolg van het niveauverschil tussen de rivier en het meer vormen echte hotspots voor baars. Achter de grote stenen staan vaak de snoeken in afwachting van prooivis. Dit meer ligt direct aan zijn woning en daarom kent hij het water als geen ander. Hij hoeft ook niet veel te doen om ons te overtuigen om eens met hem mee te gaan.

Later deze middag gaan we nog even naar de rivier kijken, waar het zalm seizoen volgende week losgaat. Zalmen van meer dan vijftien kilo worden hier gevangen en ook zalmen van meer dan twintig kilo zijn hier zeker mogelijk. Peter heeft hier in één week vijf grote zalmen gevangen tussen 15.8 tot 20.7 kilogram. De zwaarste zalm tot dusverre is 27.97 kilogram (Zweeds record) en heel soms wordt er een zwaarder exemplaar verspeeld, aldus Peter. Het Zweeds zalm record kan dus zeker nog scherper.