Vanaf de kant vissen in Denemarken op gul
Door Ron Smits
Denemarken en vooral Langeland heeft een extra attractie tijdens het vissen van de kant. Het geluid van over elkaar rollende stenen als de golven het strand op rollen. U zult zich wel afvragen, is dat dan zo speciaal? Ik vind van wel en ik denk dat de sportvissers die vanaf de kant vissen op het Deense eiland Langeland dit wel kunnen beamen. Nergens anders hoort u dit specifieke geluid.
Ondanks het feit dat de gul, die je nu vangt, niet meer zo groot is als vroeger (ook niet in Denemarken, vanaf de kant), loont het nog steeds de moeite om vanaf de kant op gul te vissen. Gul tot 2 kilo zijn nog steeds goed te vangen langs de kant van Langeland.
Ook op de plug.
Vooral de zuidpunt zoals Gulstav klint en Dovns klint, maar ook richting Bagenkop zijn gekend voor de goede gulvangsten. Mijn vismaat Lucky en zijn vrouw Yvonne vissen daar nog steeds met succes op de gul en hier heb ik Leonard Muys heel lang geleden wegwijs gemaakt in de manier zoals ik de gul in Nederland belaag.
Zodra het donker wordt komt de gul kort aan de kant om te azen. Dat wil overigens niet zeggen dat u ze overdag niet kunt vangen. Vooral rond hoog water zijn de vangstkansen het grootst. Het leuke is dat u geen ander materiaal nodig hebt dan waarmee u in Nederland vanaf het strand of dijk vist.
Sterker nog u kunt gerust met lichter lood vissen en geankerd lood is vaak niet eens nodig. In Denemarken is het verschil in hoog en laag water maar een halve meter, dus echt hard stromen, zoals in Nederland, doet het daar niet. Alleen met veel wind van de zijkant kan het weleens nodig zijn om met geankerd lood te vissen.
Mooie gul vanaf het strand van Langeland, haak 5/0 foetsie achterin de bek.
Lekker uw luie stoel mee, twee hengels en een driepoot, wat pieren, mesheften of zagers mee en vissen maar. ’s Nachts heeft u uiteraard wel licht nodig. Op de zuidkant van het eiland Langeland ziet u de kliffen achter u oprijzen en in de steile wand ziet u de grote uitstekende keien vaak zitten, die de ijstijd hier gebracht heeft in lang vervlogen tijden.
De kleinere, rollende stenen op het strand waren eens net zo groot als die keien in het talud. Deze kliffen bieden u een prima bescherming tegen een wind en regen uit de noordelijke richtingen.
U heeft zelfs geen gevlochten lijn nodig, met 0.30 of 0.35 mm nylon kunt u prima uit de voeten. Loodje aan de wartel, voorzien van een lange dwarrellijn van ongeveer 80 tot 90 centimeter, voorzien van een haak 2/0, een flinke dot pieren eraan (4-6), inwerpen en lekker afwachten wat er gaat gebeuren.
Ondertussen dwalen uw gedachten onder het geluid van de golven en de rollende stenen lekker af. Heerlijk genieten van de prachtige natuur. En dan plotseling uit het niets zo’n mooie typische gullenaanbeet. Een doorbuiger, gevolgd door een slappe lijn. U gaat indraaien en u voelt de gul met zijn kop tegen de keien rijke bodem tikken.
Mijn zoon met een mooie schol vanaf het strand op Jutland.
Vaak haalt u de gul binnen met nog kleine kiezelstenen in de bek. Echt genieten daar, ook als de gul even niet bijt kunt u er prachtige platvis vangen. Een flinke bot heeft geen problemen met een haak 2/0. En denk nu niet dat Deense bot niet smaakt. Hij smaakt totaal anders dan de Nederlandse. Heerlijk stevig vlees. De Denen zijn er gek op.
Wilt u meer kans maken op een wat grotere gul, dan moet u een hengel met pieren beazen en een hengel met bijvoorbeeld haring, kleine wijting of spiering. De haring, wijting of spiering thuis met de haaklijn invriezen en in een thermoskan meenemen naar de waterkant. Haaklijn aan de wartel bevestigen en inwerpen. De haring ontdooit vrij snel in het water.
Leuk klusje gul overdag vanaf het strand bij Strib (Funen).
U blijft lekker uw gulletjes en/of platvis vangen aan de ene hengel, terwijl u een veel grotere kans maakt op grotere gul. Gebruik dan in plaats van een haak 2/0 een haak 4/0 of 5/0. En dan maar hopen op die echte doorbuiger…………….. Voor de grotere vis denk ik dat u meer kans maakt in de avond of nacht, zeker als dan ook het hoog water valt.
Nog beter wordt het bij nieuwe of volle maan. Als er dan ook wind op kop staat, zodat er wat deining staat zijn de omstandigheden ideaal. Een heel aparte sfeer in het donker en het geluid van rollende stenen, de wind en de golven, in het schijnsel en het typische geluid van de ouderwetse Petromax. Rond 23.00 uur passeert dan de veerboot naar Zweden. Echt typisch Deens, waar je flink heimwee naar krijgt.
Hieronder een beschrijving van de stekken aan de zuidpunt van Langeland: