Tips ’n Trics 21: Dode verticaalsteun

Tips ’n Trics 21: Dode verticaalsteun

door Berthil Bos

In het verlengde van mijn Tisp ‘n Trics over de ‘flexibele hengelsteun’ gaan we deze keer wat sleutelen aan de hengelsteun die we gebruiken bij het verticalen, om er een hengel in te plaatsen die we ook wel dode hengel noemen. Deze hengel heeft tot doel om de vangkansen te vergroten door een aasje passief mee te laten doen door middel van een loodkopje of het dropshotsysteem.

De hengel met een lengte vanaf 2.40 mrt. wordt passief gevist en daardoor in een steun geplaatst. Er zijn dagen dat juist deze passieve mannier van aanbieden de meeste vis oplevert en in ieder geval zijn het vaak de grotere vissen die deze techniek wel kunnen waarderen. Een shadje slepend over de bodem of daar net boven, alleen in beweging gehouden door de voortstuwing van de boot, kan de trigger zijn. Een aanbeet op de dode hengel hoor of zie je vanzelf wel en dan is het een must om snel de haak te zetten.


Eén uiteinde wordt plat geknepen en geboord om het voetje aan te bevestigen.

De steun die je hiervoor gebruikt moet de hengel makkelijk loslaten, tevens moet je er ook snel en makkelijk bij kunnen. De Quick set hengelsteun van Berkley is een steun speciaal ontworpen voor deze soort visserij. Door een ingenieus systeem dat het hengelhandvat vastklemt, maar het ook bij een opwaartse beweging zo weer loslaat, kan je snel aanslaan. Toch is er ook nog een andere factor belangrijk bij het snel aanslaan en dat is hoe dichterbij de hengel binnen handbereik is, hoe sneller en comfortabeler je kan reageren.


Het demontabele pootje van de in dit geval  DAM-steun, wordt d.m.v. kunststof schroefknop vastgezet.

Bij het vissen met rubber is een hoge positie in de boot een belangrijk aspect bij het verzilveren van een aanbeet. Hierdoor heb je meer ruimte om aan te slaan, maar ook om te reageren op de bodemomstandigheden. Een in hoogte verstelbare stoel is een mooi hulpmiddel daarbij, maar je komt zodoende wel verder van de hengelsteun af. Ik heb mijn hengelsteun ca. 50 cm. verlengd zodat dit probleem verleden tijd is.

Je neemt een stuk aluminium buis met een doorsnee ca. 20 mm. Één van de uiteinden zet je tussen de bankschroef en draait deze aan zodat er zich een mooi afgeplat stuk ontstaat. Dit afgeplat stukje moet ongeveer 4 centimeter lang zijn waar een gaatje in wordt geboord. Vervolgens zet je op het nog ronde uiteinde de Quick steun, waar je het pootje iets moet afvijlen om het passend te maken.


Op de ronde buis wordt de berkley Quick steun geplaatst en gefixeerd met een boutje.

Zit de steun eenmaal op de aluminium buis dan boren we hier een gaatje om het geheel met een boutje vast te zetten. Om het andere uiteinde in een hengelsteun houder te plaatsen hebben we het onderste pootje nodig die bij de meeste hengelsteunen demontabel is. Vraag bij je hengelsportzaak of vrienden om een kapotte hengelsteun met een dergelijk pootje zodat je niet een nieuwe hoeft te investeren.


Zo ziet de verlengde hengelsteun er afgemonteerd eruit.

Ik heb er een overcomplete van DAM hiervoor gebruikt. Het losse pootje wordt nu met de bout met kunststofknop op het platte stukje gefixeerd. Past het pootje nu niet goed in je vaste hengelsteunhouders, dan kan je hem afvijlen of met tape dikker maken. Hij moet wel klemmend zijn, maar bedenk dat de steun niet zo belast wordt als bij het trollen.

Succes en tot volgende week! Berthil Bos

Vragen, opmerkingen of Tips ‘n Trics kunt u mailen naar info@totalfishing.nl

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 4
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 3
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 2
Willem Moorman -