Streamervissen op snoek (deel 4)
De streamer
Door Berthil Bos
Ik neem er altijd te veel mee. Hierover moeten we niet te moeilijk doen: het oog wil ook wat en omstandigheden bepalen natuurlijk het één en ander. En ach, ze wegen ook niets. Je kunt ze zelf binden, maar ook laten maken in de kleur of design die jouw voorkeur heeft.
Gerrit Elberse heeft een site www.snoekstreamers.nl, waar hij onder de naam GAEsnoekstreamers een groot assortiment aanbiedt. Mijn streamers hebben een afmeting van rond de 20 centimeter. aangezien ik ze ook op het grote water gebruik. Voor de polder ga ik nog wel eens terug naar 15 centimeter, maar verschil in vangsten maak ik zelden mee.
Mijn mapje met eigenlijk te veel streamers.
Waar ik wel op let is welke haak of haken ik ga of kan gebruiken. Is het jachtgebied een dicht plantenbed of wil ik uiterst langzaam vissen waardoor de streamer regelmatig stilvalt, dan kies ik voor een enkele langstelige haak of één dreg.
De streamer weegt onderwater nagenoeg niets en zal daarom als de snoek zijn bek en kieuwen open doet ver naar binnen gezogen worden. Vooral bij een aanbeet tijdens de rustpauze gebeurt dit veel. Als je dan een streamer hebt met bijvoorbeeld twee dreggen, dan is bij mij althans het plezier snel weg.
De keuze van een enkele haak of dreggen bepalen de omstandigheden en de roofvisser zelf.
Vis je echter wat sneller waardoor je lijn constant gespannen is of is Esox weer eens erg voorzichtig, dan zijn bij grote streamers twee dreggen op zijn plaats. Knijp wel de weerhaken plat, want door het lichte gewicht van het kunstaas zal het uit de bek schudden van de streaker door de snoek bijna niet voorkomen als je de lijn bij het drillen tenminste op spanning houdt..
Ga je toch met dreggen in je streamer een plantenbed of obstakelrijk water te lijf, zorg er dan voor dat de dreggen niet te groot zijn en helemaal afgedekt worden door bijvoorbeeld bucktail. Bucktail zijn stijve dierlijke haren en zullen de plantjes wegdrukken en zodoende de dreg beschermen. Nat bucktail plakt als het ware om het lijf van de streamer waardoor het boven water erg armoedig lijkt.
Nat zien die dingen er totaal niet uit.
Dit heeft als voordeel, de wind maar weinig grip op de streamer heeft. Onder water is het een heel ander verhaal. Nu komt dit materiaal tot leven en geeft het volume aan het geheel. Bij iedere tik met de hengel krimpt het naar het lijf toe en zet daarna weer uit. Als je dit ziet, kan je niet anders denken dan dat de snoek hier wel in moet trappen. Wat ik ook graag zie is hier en daar een toefje glinstermateriaal. Aasvisjes glinsteren ook, dus mijn streamer krijgt dit mee.
Berthil Bos