Daar sta je dan om 5 uur in de ochtend op Schiphol, te wachten op je reis kompanen.
We gaan vissen in Noord Noorwegen in Loppa. Via visreis.nl zijn we gevraagd om een nieuwe locatie in Noorwegen uit te testen. De zwaargewichten tijdens deze reis zijn niet minder dan Michel Rijnberg (Dutchangelers) en Martijn Dekker (journalist Beet) en ik zij de gek.
Na een voorspoedige vlucht waar de SAS onze bagage goed door gelust heeft, landen we op Alta luchthaven. Altijd weer spannend of alle koffers en hengelkoker van de band afrollen. En jawel alles in 1 keer en ook nog compleet.
Het eerste uitzicht ziet er al veel belovend uit
Onze bus/ de lijnbus naar Oksford staat al te wachten, deze verbinding sluit perfect aan op de pont die ons naar het illustere plaatsje Bergsfjord gaat brengen. Tijdens het inladen, vertrekt er tegelijkertijd ook een bus vol met Zweedse vissers naar het viskamp Havoysund wat iets noordelijker licht dan onze bestemming.
Na een mooie busrit die trouwens voor Noorse begrippen erg voordelig is met 88 NOK per persoon (nog geen 10 euro) , worden we direct voor de pont afgezet. Met onze spullen lopen wij de pont op en na een vaartocht van iets meer dan een uur wordt er aangemeerd in Bergsfjord. Hier worden wij bij de pont opgewacht door Cor en Patricia de Wilde, de eigenaren van Loppa Seafishing en na een korte auto rit worden we bij ons onderkomen afgezet. Patricia was zo lief om alvast wat boodschappen voor ons te halen, dus oven aan en pizza erin.
Via de zeer grote waterkaart in ons huis (kaart is zeker 4 bij 2,5 meter) beslaat gewoon de halve muur in de woonkamer, worden de plannen gesmeed voor de dag van morgen. Ons huis, want huisje kan je dit dus echt niet noemen had op de beneden verdieping 3 slaapkamers met in totaal 8 bedden, een ruime badkamer en een aparte ruimte waar je ook je kleding laarzen en dergelijke kan drogen/opslaan. De open keuken was meer dan volledig ingericht, Centerparcs kan er een puntje aan zuigen. En de eetkamer tafel geeft plaats aan 10 hongerige vissers. Op deze verdieping is trouwens ook nog een extra badkamer aanwezig waardoor er geen lange rijen wachtenden zijn in de ochtend.
Mooie ruimte om de kleding te drogen.
Pizza klaar en uit de oven, we zitten niet netjes aan tafel, maar zijn vol adrenaline ons vistuig voor de komende week klaar aan het maken en proppen tussen het knopen door een pizza punt in onze mond. Zelf heb ik deze visreis gekozen om alleen reishengels mee te nemen, en ik kan je zeggen dat is zeer goed bevallen. Ik had 2 boothengels van 210cm van 20/30 ponds en een 240 cm hengel tot 160 gram voor het lichtere werk. De boothengels waren voorzien van 2 speed reels met ratel en 0/25 gevlochten en de lichtere hengel was voorzien van een molen uit de 6000 klasse.
Mooie ruimte om de vangst schoon te maken
De hengels pasten perfect in mijn koffer en aangezien ik de beschikking had over 2 x 23 kilo bagage kon ik ook allerlei extra’s aan boodschappen meenemen zoals afbakbroodjes, pasta’s, kaas, vleeswaren, pindakaas en basis bestanddelen voor het avond eten. Vooraf had ik thuis al een grof menu voor de week samen gesteld, en hoefde in de lokale Coop niet veel meer bij te kopen.
Dit formaat kun je verwachten
Na een korte nachtrust, die voor ons alle wat onrustig was werden we voor de wekker wakker. Gauw koffie zetten en de oven aan voor de broodjes. Om half 8 stond Cor voor ons klaar met zijn quad en aanhanger klaar om ons en de vismeuk naar de “Nicky” te brengen. De “Nicky” is een visplatform waar je “U” tegen mag zeggen. Maar liefst 6,5 meter lang en 2,30 meter breed, een buitenboordmotor van 150 pk er achter maakte haar een waar visplatform . De boot is ook nog eens voorzien van een kajuit zodat je lekker droog kan varen en zitten, en wat later bleek, super stabiel, met 3 man aan 1 kant vissen vind ze echt geen moeite.
De “Nicky” is in eigen beheer ontworpen en gebouwd door de Scheepswerf die Cor en Patricia runnen. Sterker nog, hun dochter Nicky heeft de gehele boot eigenhandig gelast! Op de scheepswerf licht het casco al klaar van de volgende De Wilde boot zoals deze prachtige boten heten. De plannen zijn om er elk jaar 1 a 2 extra aan het ruime sop te doen toe vertrouwen.
Hier voor zijn we gekomen.
Maar goed we kwamen om te vissen, na de verplichte boot uitleg en veiligheidsinstructie, werd er koers gezet naar de zuid om daar het opkomende tij tussen 2 eilanden te vissen. Onderweg werd er nog even gestopt voor de benodigde aasvis, en daar lagen we dan. Altijd weer een heerlijk moment van ontlading om je aas voor de eerste keer naar de bodem te laten zakken, weg stress, weg spanning, we zijn aan het vissen. Bam… spanning en stress na 5 minuten, mijn aasvis is brut gegrepen en mijn reel giert het uit. Hengel uit de steun en drillen. De eerste heilbot is een feit, je kan het slechter treffen. Op deze stek hebben we ook een aasvis onder een dobber uitgezet, Michel onze top schipper, wist hier mee op half water ook heilbot en gul te strikken. Weer wat geleerd.
Prachtige rovers...
De stroming werd minder en de wind werd meer waardoor we gingen verkassen. Het voordeel van dit gebied laat zich daarbij direct gelden. Je kan hier dus echt met veel wind vissen, niet klooien in het fjord of om de hoek van je huisje maar vissen ook met windkracht 6 gewoon vissen. Ik geef toe; soms was het wel ff ploegen door golven van 1,5 meter. Maar we kwamen waar we wezen moesten en dan nog eens geheel droog en warm door de kajuit en de solide vaareigenschappen van de boot.
Een bonus om te vangen
Deze eerste dag sluiten we af met 4 heilbotten in de boot een handvol missers en het nodige andere gespuis zoals kabeljauw, koolvis, zeewolf en meeuw. Die laatste werd natuurlijk netjes terug gezet. Op naar de avond maaltijd en die avond stond er viscurry op het programma met verse heilbot. Lekker decadent. In de haven hebben we onze warmte pakken in het verwarmde drooghok gehangen, vis gefileerd, en de eerste vis aan de grote vriezer toevertrouwd. De avond was kort en na een klein verhaal met dito drankje gingen de luikjes bij ons vroeg dicht.
Binnenkort volgt deel 2
Kijk voor alle informatie over deze top visreis op https://www.visreis.nl/bestemmingen/loppa/
Rob Verhagen