image description

Oostzee snoek, zalm, zeeforel…

Oostzeesnoek, zalm, zeeforel en brasem in Sågarbo Zweden (3) 

Door Leonard Muys en Ron Smits 

Vandaag zijn we uitgenodigd om op de rivier Dalälven te vissen. De waterstand is hoog, want er wordt ca. 400 m³ water per minuut door de energie centrale gevoerd en dus afgevoerd naar de rivier. Dit zijn normaal gezien goede omstandigheden. Helaas wisselt de afvoer en zien we regelmatig een verhoging en ook weer gevolgd door een verlaging van de waterstand op de rivier.

Peter Boström, onze visgids ziet het vandaag door al deze wisselingen erg somber in, want hij gunt ons een grote zeeforel.
Hout voor de vuren onder de overkappingen, om je te warmen.


Ook aan de eventuele niet vissers is gedacht om lekker droog en warm te zitten.


Onze visgids voor de rivier Peter. Boström in gesprek met Leonard.

Op de eerste ontmoeting hebben we hem wat materiaal gegeven dat je hier in Zweden niet kunt kopen. Ondanks de slechte omstandigheden zijn we gekomen om te vissen en vissen we stug door.

Ook tijdens de vele sneeuwbuien, die onder een flinke wind ons gezicht en onze handen teisteren. Het weer vandaag is zeker niet voor “watjes”. We vangen helaas niets en ook de andere meer ervaren vissers op de rivier blanken vandaag.


Het oude gedeelte van de kwekerij.

Ook staat een bezoek gepland aan de zalm- en zeeforelkwekerij direct aan de Dalälven rivier. Dit is feitelijk de motor van de sportvisserij op de Dalälven rivier. Zonder deze kwekerij is de visserij hier een stuk minder en dus ook minder sportvissers, die een vergunning verkopen.

In deze kwekerij wordt de vis van de rivier gevangen, afgestreken, hom en kuit gemengd, eitjes gekweekt en uiteindelijk wordt de smolt weer op de rivier uitgezet.

Het water in de diverse tanks komt rechtstreeks uit de rivier en stroomt door de diverse tanks, weer terug naar de rivier. Hierdoor hebben de tanks exact dezelfde watertemperatuur en zuurstof gehalte als op de Dalälven rivier.


De smolts gaan rondzwemmen zodra ze je zien. Per basin zwemmen ongeveer 3000 smolts.

In de diverse tanks zitten zalmen en zeeforel smolts van diverse lengte en gewichten. Per jaar worden er 200.000 smolts van de zalm en 70.000 smolts van de zeeforel op de rivier uitgezet. Door middel van tags weten ze dat slechts 6 % van de uitgezette smolts terugkeert naar de rivier.

Ik vertel hem dat de overlevingskansen van gekweekte en uitgezette smolts veel kleiner is dan de op natuurlijke wijze geboren smolts. De verhouding is volgens een recent Deens onderzoek ongeveer 1 : 7. Dat wil zeggen dat slechts ca. 28.500 van de 200.000 smolts het overleven gedurende het leven van een zalm.


Pas geboren zeeforel.

Op dit moment komen er jaarlijks ca. 12.000 volwassen zalmen terug om te paaien. Dat wil zeggen dat er ergens onderweg door andere omstandigheden nog eens 16.500 zalmen sneuvelen.

Onze visgids, Peter Boström, noemt uiteraard de vele sportvissers, hier op de rivier en ook aan de Zweedse kust, maar ook aalscholvers, snoek en zeehonden zijn hier fors debet aan.

De optrek van de zalm en zeeforel is goed, maar bij de terugtocht naar de zee sneuvelen ook vele zalmen en zeeforellen, als gevolg van de energiecentrales. Ik val misschien in herhaling, maar kunnen we hier nog van groene energie spreken?


De nieuwe hal met gloednieuwe RVS tanks.

Even terug naar de kwekerij, die uit twee gedeelten bestaat. Een gedeelte met een oude installatie en een gedeelte met een gloednieuwe, super moderne installatie. De beheerder vertelt me dat Noorwegen momenteel een heel groot probleem heeft met de commerciële kwekerijen op zee.

Bovendien vormen de kwekerijen op zee, een grote bedreiging voor de wilde zalm en zeeforel. Hier in deze kwekerij komt geen chemicalie te pas.


De nieuwe voedingmachine.

Alleen wat zuiver natuurlijk zout, die aan het water van de smolts wordt toegevoegd, op momenten dat deze geen voeding tot zich nemen. De verklaring voor dit fenomeen, kunnen ze me niet geven. Persoonlijk denk ik dat het iets te maken heeft met de zouthuishouding versus watertemperatuur, waarvan de stofwisseling afhankelijk is.


De nieuwe vissorteermachine. Uit de voorste buis komen de vissen van 28 gram, de middelste geeft vissen van 11 gram en de laatste sorteert de 5 gram uit.


Voedermachine in het oude gedeelte.


Afhankelijk van de watertemperatuur wordt er zuurstof toegevoegd.


Smolt (zeeforel), die volgende maand wordt uitgezet.

Deze kwekerij staat garant voor een goed zeeforel- en zalmbestand op de rivier, maar hierdoor ook op de zee. Deze kwekerij staat onder toezicht van de land- en watereigenaren en waarborgt het inkomen van deze eigenaren.

‘s Middags trekt de lucht helemaal open en verschijnt de zon. We besluiten om het nog eens op de zeeforel te proberen in de baai direct aan de vakantiehuisjes van Sägarbo herrgard stuguthyrning. We willen zeker weten dat de zeeforel van gisteren geen gelukstreffer is.

Eenmaal op het water zien we dat het weer wisselt: soms forse sneeuwbuien, met veel wind en dan weer stralend weer met veel zon. Na een paar minuten varen zijn we op de plaats van bestemming en zijn we volop aan het vissen.

Na een uur zegt Leonard dat hij een aanbeet heeft gehad en op het zelfde moment neemt een zeeforel mijn wobbler en stelt de molenslip danig op de proef. Op nog geen tien meter vanaf de boot heeft de zeeforel mijn achttien grams wobbler gegrepen en geeft zich niet snel gewonnen. Iedere keer op het moment dat we denken dat de zeeforel geland kan worden, trekt deze een flinke parabool in de hengel en horen we de slip zijn werk doen.

Uiteindelijk moet de zeeforel de strijd opgeven en wordt deze onthaakt. De zeeforel van gisteren is dus geen gelukstreffer. De zeeforel is hier een stuk vetter en weegt in verhouding veel zwaarder dan de Deense zeeforel. Ook is de Zweedse zeeforel wat minder rose dan de Deense. De verklaring is heel simpel de Zweedse zeeforel eet haring en geen garnalen, zoals de Deense zeeforel.

Ons bootje ligt op een diepte van 3.2 meter en we werpen richting kustlijn, waar we de zeeforel verwachten. Je ziet ook de watertemperatuur van 4.4 graden. Te koud voor meer vis. Een paar weken later gaat het los hier.

We hebben aangetoond dat er, zoals we vanaf de eerste dag hebben gedacht, doeltreffend op zeeforel gevist kan worden. De zeeforel van vandaag is wat kleiner dan die van gisteren, maar toch een mooie vis van 48 centimeter en ongeveer twee kilogram.

De zeeforel is hier bij deze lengte iets minder dan een pond zwaarder dan in Denemarken.De theorie klopt dus weeral. Het water in de baai is bijna viereneenhalve graad aan de oppervlakte. Het zeewater heeft een temperatuur van nog geen vier graden. De zeeforel trekt dus de baai in (een hogere temperatuur). Aangezien het op en nabij de bodem kouder is, omdat water met een temperatuur van vier graden de grootste dichtheid heeft, bevindt de zeeforel zich onmiddellijk aan de oppervlakte.


Geweldige omgeving voor kayaks.


In tegenstelling tot het vissen op de Dalälven rivier is hier in de baai geen vergunning (dagvergunning kost op de rivier 220 Zweedse kronen) noodzakelijk en bovendien mag je hier met gevlochten lijnen vissen en ook met lood en/of met loodhoudend kunstaas. De beide zeeforellen zijn gevangen aan mijn favoriete wobblers (18 gram).


Jaarvergunning  op de Dalälven rivier kost 3300 Zweedse kronen. Een dagvergunning 220 Zweedse kronen. De vergunning wordt aan een arm bevestigd om de controle te vereenvoudigen.

Het weer hier in Zweden laat zich maar moeilijk voorspellen. Stralend weer en windstil wisselen elkaar heel vaak af met zware winterse buien met een ijskoude harde wind, waarin je zelfs je schoonmoeder niet naar buiten stuurt.

Er is veel wild hier op deze locatie: elanden, reeën, wilde zwijnen, eekhoorns, zeearenden, prachtige vlinders en veel andere soorten vogels. We willen nog een avond vanaf de kant vissen, maar toen Leonard van Eric te horen kreeg dat hier wilde zwijnen rondlopen heeft hij ineens niet zoveel ambitie meer.

De zwijnen hebben, vlakbij de boot, een stuk grond geheel omgeploegd van een kleine vijftig m² om wat eetbaars in de bodem (waarschijnlijk truffels) te vinden.


Aan boord voelt Leonard zich wat meer op zijn gemak dan aan wal met wilde zwijnen.


Het seizoen opent hier op de Dalälven rivier op 1 juni en dan is de kans op zalm veel groter dan nu, er worden regelmatig zalmen gevangen die de tien kilogram grens ruim overschreiden.

Ons verblijf in een red cottage van Sågarbo Herrgård is ons heel goed bevallen. Beate en Eric zijn heel gastvrij en heel behulpzaam. Veel van hun gasten zijn fietsers, wild en natuur liefhebbers. Beate en Eric willen hier ook graag sportvissers aan toevoegen omdat vliegvissers, spinvissers, kayakkers, bellyboten en waders perfect in hun concept passen. Genieten van de rust en de natuur.

Het vissen is een aanrader hier. Maagdelijk water, direct gelegen aan de verblijfslocatie Sågarbo Herrgård, met ongekende mogelijkheden. Baars, snoek, snoekbaars, zeeforel, zeer waarschijnlijk nog andere zout water vissen en mogelijk zelfs een goed bestand aan witvis, zoals de gouden en de zilveren brasem. Op ongeveer tien kilometer van ons verblijf bevindt zich nog een toplocatie voor snoek, baars en snoekbaars.


Grote stenen, maar zeeforel van een mooi formaat.en volgens mij zijn deze in de hele baai te vangen, ook langs de kant met een waadpak. We hebben de stekken waar wij vis vangen goed opgetekend. Achter mij zie je de kant, waarvan u ook wadend fantastisch kunt vissen. Leonard zul je er niet snel tegenkomen met die wilde zwijnen, die overigens alleen ‘s nachts op pad gaan. Mooi blank zilver uit de Oostzee.


Het is koud op het moment van de vangst van een zilveren brasem.

De mogelijkheden voor kayaks, bellyboten en waden zijn bijzonder goed daar voor de Nederlandse en Belgische sportvissers. Door de vele grote stenen, boven en onder water is het vissen uit een visboot met benzinemotor niet aan te bevelen. Voor de zeeforel is het noodzakelijk om als het ware tussen de stenen te vissen.

Ook de ingang naar de kleine baai is erg ondiep, maar met kayak en/of bellyboat is dit heel goed te doen. Je hebt dan veel meer mogelijkheden. Maar denk eraan je zit aan de open zee.


Ook vanaf deze aanlegplaats moet het mogelijk zijn om een zeeforel, snoek of baars te vangen. We hebben hier regelmatig mooie vissen zien kolken. Bovendien links van deze aanlegplaatsen liggen heel grote keien, waar je vele (kleinere) baars kunt vangen. Nog verder naar links de baai in hebben we op een dag 11 snoeken gevangen.


Alle vakantiehuizen, maar ook gemeenschappelijke ruimten in Zweeds rood. In dit huis heb ik samen met Beate en haar dochter Sophie, Henrik Thompke, project manager Nedre Dalälvens intresseförening and coordinator SwedenFishing.com ontmoet.


Leonard en ik aan de Dalälven rivier.

We zijn dit jaar wat te vroeg gekomen, als ik toestemming van de baas thuis krijg kom ik in juni graag terug om hier in Zweden wat te gidsen als de eerste sportvissers komen en nog meer mogelijkheden in kaart te brengen.

Deze locatie heeft een warm plekje in mijn vissers hart gekregen. De rode cottages, de vriendelijkheid van alle mensen hier in het algemeen en van Beate, Eric, Henrik, Janne en Peter in het bijzonder.

Maar natuurlijk ook door de geweldige mogelijkheden met de visserij hier, waar we maar een klein stukje van hebben bevist. Uit gesprekken met onder andere Janne Olsson, de namens de landeigenaren aangestelde beheerder van de Dalälvenrivier, die zelf een verwoed snoekvisser is, blijkt dat de bestanden van snoek, baars en snoekbaars in de directe omgeving van ons verblijf meer dan goed zijn.

Mogelijkheden genoeg, zoals bijvoorbeeld voor grote groepen (tot 22 personen) een locatie waar je gezamenlijk kunt eten of andere bezigheden kunt organiseren. Ook voor het eten (gezamenlijk) kan door Beate en Eric verzorgd worden. Zo is er natuurlijk ook Wifi op het terrein aanwezig.

Neem contact op met Joris van www.visreis.nl, als je meer informatie nodig hebt.

ANDEREN LAZEN OOK