Oostenwind, slecht of niet?
Door Jöran van Ingen
Een Duits spreekwoord luidt: “Kommt der Wind aus Osten, Angler lass den Haken rosten”. Vrij vertaald betekent dit dat de vissen met oostenwind slecht bijten. Een plotselinge verandering van windrichting, bijvoorbeeld van west naar oost, met de daarbij behorende luchtdrukverandering zal inderdaad vaak negatieve invloed hebben op het bijtgedrag van de vissen.
Waait de wind voor een aantal dagen uit dezelfde richting met een constante luchtdruk dan zal dat weer positief uitwerken op het bijtgedrag. Daarbij maakt de windrichting in principe niet zoveel uit.
Er zijn echter veel vissers die zweren bij een zuidwestenwind. Dat zou de ideale windrichting zijn. Ik zelf heb dat nooit zo ervaren. Volgens mij is het belangrijker dat het voor een langere tijd stabiel weer is met een luchtdruk die niet teveel schommelt.
Begin deze maand zijn we op een van de grote rivieren aan het verticalen. De wind komt al een dag of vier uit het oosten en de luchtdruk schommelt zo rond de 1020 hPa. Stabiel weer dus.
Koeien op een krib. Kan het Hollandser?
In de ochtend kammen we diverse kribvakken uit en varen we steeds het talud op en af. Dat levert echter weinig op. Slechts twee voorzichtige aanbeten. Gelukkig schijnt het zonnetje en houdt de oostenwind zich vrij rustig. Het is dan ook goed toeven op het water.
Plotseling spot Ann-Christin twee ijsvogels op een krib. Voorzichtig pakt ze de camera en langzaam varen we er naar toe. IJsvogels zijn zeker niet de makkelijkste vogels om te fotograferen en je moet geluk hebben dat ze lang genoeg blijven zitten om een mooie foto te kunnen maken. Gelukkig doen deze twee dat. Bij nadere bestudering van de foto’s thuis blijkt het om een mannetje en vrouwtje te gaan. Een paartje wellicht.
Met een beetje geluk bleven deze ijsvogels rustig zitten en konden we ze mooi fotograferen.
Inmiddels is het al middag en besluiten we het over een andere boeg te gooien. We willen wat sneller gaan varen om op die manier de roofvissen minder tijd te geven om na te denken of ze de shad zullen pakken of niet.
Daarbij houden we een diepte tussen de drie en vier meter aan. Op deze diepte hebben we eerder in de ochtend een paar aanbeten gehad. We zijn nog maar net bezig als ik eindelijk de eerste vis kan noteren.
Een wat snellere aaspresentatie is vandaag de sleutel tot succes.
Een toevalstreffer of niet? Niets blijkt minder waar. De snellere aaspresentatie lokt duidelijk meer aanbeten uit van vooral snoekbaarzen. De aanbeten zijn fel en vaak is de shad compleet geïnhaleerd.
Ann-Christin met een fraaie snoekbaars.
Uiteindelijk stopt de teller op acht snoekbaarzen en een baars. Allemaal maatse vissen en stuk voor stuk vechters van jewelste.
Tussen de drie en vier meter vangen we de meeste snoekbaarzen.
Het geciteerde Duitse spreekwoord is dus “busted” zou je kunnen zeggen. In ieder geval kun je het niet zo algemeen stellen en heb je ook nog te maken met andere variabele factoren, zoals bijvoorbeeld luchtdruk en gebruikte techniek en tactiek.
De hemel in vuur en vlam.
Met een goed gevoel varen we terug richting de trailerhelling en genieten ondertussen van de ondergaande zon die de hemel in vuur en vlam zet.
Jöran van Ingen