Molen of reel?

Persbericht Spro 

Molen of reel? 

Door Han van den Eertwegh

De meeste roofvissers vissen met een werpmolen, maar heel veel anderen gebruiken liever een reel. Ook zijn er die naast elkaar allebei de opwindmachientjes inzetten in verschillende situaties. Daar ben ik er één van: ik gebruik meestal een molen, maar voor sommige doeleinden vind ik een reel weer meer geschikt.  

Wat is nu het verschil tussen een molen en een reel? Bij het zien van een visser die met een reel vist, valt de ‘molenvisser’ gelijk iets op: hij heeft de hengel op zijn kop!

Molen Of Reel 577 001
Molen of reel?

Hiermee hebben we gelijk één van de belangrijke verschillen te pakken: de reel zit bovenop de hengel, met de geleideogen boven op de hengel, en de molen hangt eronder. Bij het vissen met een reel wordt ook een ander soort hengel gebruikt, een ‘baitcaster’ met een ‘triggergreep’.

Molen Of Reel 577 002
Triggergrip van de baitcaster.

Bij het gebruik van een reel komt de lijn in één lijn vanuit het startoog op de spoel terecht, en de spoel draait rond. Dit in tegenstelling tot een molen, waarbij de lijn onder een hoek van negentig graden onder de beugel door op de spoel wordt gedraaid. Hierbij staat de spoel stil en draait de beugel met lijnrolletje er rondom heen.

Door dit verschil in constructie, maar ook omdat de spoel van een reel aan twee kanten vastzit en de spoel van een molen maar aan één kant, is een reel sterker dan een molen. De meeste vissers vinden het werpen met een molen makkelijker dan met een reel, en kunnen hier verder mee ingooien. Dit is echter ook een kwestie van oefening.

Bij het werpen met een reel is het belangrijk om de spoel te stoppen door er met je duim op te drukken, precies op het moment dat het kunstaas het water raakt. Doe je dit niet of te laat, dan draait de spoel nog even door met een flinke pruik als gevolg.

Molen Of Reel 577 003
Een molen heeft mijn voorkeur bij onder andere verticalen en het vissen op baars...

Een reel is of linkshandig, of rechtshandig, terwijl je bij een werpmolen de slinger van kant kunt wisselen en zo omschakelen. Ook kun je bij een molen snel en gemakkelijk van spoel wisselen met diverse lijndiktes. Bij een reel is deze mogelijkheid er niet.

Nu ik de belangrijkste verschillen genoemd heb blijft de vraag: wanneer kies je voor een hengel met een molen, en wanneer voor een baitcaster met een reel? Dit is vooral een kwestie van voorkeur van de visser. Uitzondering is de zware big game-visserij waar vrijwel altijd een reel ingezet wordt omdat deze zoals eerder genoemd veel sterker is.

Molen Of Reel 577 004
… maar ook bij het vele werpen op roofblei gebruik ik een werpmolen.

Zelf gebruik ik een molen bij de werpende visserijen op snoek en roofblei, het vissen op baars en het verticalen. Wanneer gaat mijn voorkeur echter uit naar een reel?

Ten eerste bij het trollen op snoek met groot kunstaas. In de steun komt een lange hengel met molen, maar als handhengel geef ik de voorkeur aan een korte, stevige baitcaster met een reel. Dit is voor mij puur een kwestie van gevoel, want met een hengel met molen zal je geen snoek minder vangen!

Molen Of Reel 577 005
Reel op de handhengel bij het trollen op snoek.

Daarnaast zet ik graag een hengel met reel in bij het diagonalen en backtrollen op snoekbaars met zware loodkoppen. Hierbij kan heel gemakkelijk door een ‘druk op de knop’ lijn bijgegeven worden, om zo bodemcontact te houden in de vaak sterke stroming.

Dit vind ik sneller en prettiger vissen dan het steeds open en dicht moeten maken van de beugel als je met een molen vist. Voor zover mijn keuzes en ervaringen, maar zoals eerder al gezegd, het is vooral afhankelijk van gevoel en voorkeur van de visser.

Toch zou ik willen zeggen tegen de verstokte molenvissers: geef de reel eens een kans! Na enige oefening kan het voor bepaalde takken van sport een gelijkwaardig of zelfs beter alternatief zijn!

Han van den Eertwegh