**KLAAR**                Het jaar rond snoeken in polders,              vaarten en k

Het jaar rond snoeken in polders, vaarten en kanalen

door Bram Bokkers

Na gevist te hebben op veel verschillende vissoorten staat het vissen op roofvis bij mij nog steeds op een dikke eerste plaats. Vooral het vissen op snoek kan mij uitermate boeien. Het mooie van deze visserij is dat je onze groene vriend op veel verschillende manieren kan belagen. Ook de tijd van het jaar en het soort water kan steeds weer verschillen wat telkens weer een andere aanpak vergt. Dit alles maakt deze visserij erg veelzijdig zodat het niet snel verveelt. Wanneer je iedere periode van het jaar een snoek wilt vangen word je dus geacht enige kennis over de stand van zaken te hebben. Dit artikeltje gaat over deze visserij. Alle maanden van het jaar komen aan bod om enkele handige tips te bespreken. Ik ga voornamelijk in op het vissen met kunstaas in polders, vaarten en kanalen. We beginnen in juni. Het seizoen is dan net geopend en iederéén heeft er weer zin in. Dit laatste geldt voor zowel vis als visser!

Juni en juli
Begin juni start het nieuwe roofvisseizoen weer. De vissen hebben nu een tijdje rust gehad, geen haken meer gevoelt en geen rare creaties voorbij zien zwemmen. Na twee maanden gesloten seizoen is meestal alles weer vergeten en vergeven (?). Als het een beetje mee zit gaat de roofvis weer vol overgave achter uw kunstaasje aan. Officieel is het die eerste maand verboden te snoeken maar in de praktijk komt daar weinig van terecht omdat wel met hetzelfde kunstaas op b.v. snoekbaars mag worden gevist. Onderschat deze maand trouwens niet wat het vangen van snoekbaars op b.v. jerkbaits en ander groot kunstaas betreft! Soms echt geweldig. Het water is alweer lekker opgewarmd. Vooral op de zonkanten en de wat ondiepere plekken is dit goed te merken. De waterplanten ontpoppen zich als ware feestslingers en proberen het wateroppervlak te bereiken. Dit trekt veel waterleven naar zich toe. Ook zorgt het opgewarmde water voor een snellere verbranding en dus voor veel activiteit onder water. In deze tijd van het jaar is het water vaak nog kraakhelder wat mooie taferelen oplevert. Kortom de ideale maanden om een goed visje te vangen.

                       


De eerste maanden van de zomer is het goed toeven langs het water”

Zoek in juli de vissen op de ondiepere plekken (lees warmer) en die waar de zon op staat. Meestal groeien op dit soort stekken veel waterplanten. Hier ligt de snoek maar al te graag tussen. Deze plaatsen zorgen voor veel beschutting. Ook kan de snoek hier rustig zijn prooi verteren.

De snoek is in deze tijd van het jaar erg actief. Ze geven niets om een super snelle sprint naar zo’n mooie jerkbait bijvoorbeeld. Vis niet met te diep lopend kunstaas. Modellen die net onder het wateroppervlak lopen scoren nu goed. Dit voorkomt veel groen aan je lijn en de aanbeet is des te spectaculairder.

Augustus en september
Eigenlijk zijn dit de minste maanden van het jaar. Ik zeg niet dat je geen visje kan vangen maar wild zal het niet gauw worden. In deze tijd van het jaar is het water zodanig opgewarmd dat de fut bij de vissen er een beetje uit is. Het is eigenlijk net zoals bij ons. Wij zitten in de zomer ook liever aan een terrasje met een drankje in de schaduw. Ook staan de waterplanten nu erg hoog en dicht aan de oppervlakte. Er is moeilijk doorheen te vissen en te voorkomen dat er veel groen aan je lijn blijft hangen. Gelukkig vermijdt onze groene vriend dit soort plekken nu ook wat meer. Hij moet niet meer zo veel hebben van het vaak te warme groen. (water.) Sommige waterplanten zijn nu zelfs alweer op hun retour, wat niet positief werkt t.o.v. de waterkwaliteit. Erg belangrijk in deze tijd van het jaar is dat men voorzichtig omgaat met de snoek en dan vooral de grotere vissen. Laat de vis niet te lang op de kant. Pak hem bij het terug zetten aan zijn staart vast en haal hem rustig heen en weer. Op deze manier ontstaan er meer zuurstof belletjes tussen zijn kieuwen. Pas wanneer de snoek op eigen kracht weg wil zwemmen laat je hem los.

Zoek de vissen op de wat diepere plekken waar het water wat kouder is en waar meer zuurstof in het water zit. Bij gemalen b.v. maak je een goede kans i.v.m. het water wat wordt gespuid. Dit veroorzaakt meer zuurstof en lagere water temperaturen. Kanten waar de wind opstaat te blazen kan ook vis opleveren. Kortom zoek de koelere, diepere of stromende zuurstofrijke plekken en vang alsnog je visje.

Vis wat langzamer dan voorheen en bied je kunstaas wat dieper aan. Op de wat diepere plekken heb je vaak schonere stukken waar dit kan. Vis ook eens met een ratelplug. Nu het zicht wat minder is doet een geluidje ook heel veel. Probeer de heetste uurtjes van de dag in het zwembad te liggen en vis de vroege en late uurtjes van de dag. Op deze manier vis je in de goede uren en heb je de meeste kans op een aanbeet.

                       


”Eind september begint de betere tijd voor het snoeken in de polders”

Oktober en november
In de maanden oktober en november gaat de natuur alweer een flink stukje terug. De water temperatuur is danig gezakt en de groenvelden zijn grotendeels verdwenen. In deze tijd van het jaar komt veel witvis bij elkaar om een beschutte plek voor de winter op te zoeken. Dit zijn plekken die voor een hogere watertemperatuur en beschutting zorgen. Je moet dan denken aan diepere stukken water, bruggen, havens (vooral tussen bebouwing) of doodlopende stukken. De snoek zou gek zijn als hij hier niet achteraan ging om zijn buikje rond te eten.

De snoek is nu volop aan het jagen. Hij kan nu veel reserves opslaan om de winter goed door te komen. De snoekvissers krijgen in deze periode hun vertrouwen weer terug en de pret kan beginnen. Dit is het perfecte moment om goede vangsten te boeken. In deze najaarsmaanden regent het wel vaak, wat het water snel troebel maakt. Dit komt door gemalen die gaan werken om een te hoge waterstand te voorkomen. Ook regenwater wat via goten in het wateroppervlak terecht komt zorgt voor troebel water. Dit is wel een minpuntje maar gezien alle voordelen van het jaargetij moet het best lukken.

                       


“Heerlijk uitwaaien langs de waterkant”

Je kunt nu eigenlijk op alle plekken vissen wat aan het bovenstaande voldoet. Vergeet vooral de plekken niet die net geschoond zijn en de mooie taluds die langs de kanten lopen. Deze taluds bieden nu nog een beetje beschutting in een water zonder al die waterplanten. Die laatste tikken aan je jerk zijn dus goud waard en dat is vlak bij je voeten. (Niet schrikken!) Je kan hele stukken afstruinen zonder aanbeet te krijgen en opeens op een klein stukje vijf vissen vangen. Probeer het heldere water op te zoeken om de snoek en jezelf alles zo goed mogelijk te laten zien. Dit kunnen doodlopende stukken water zijn waar geen stroming staat of hoger gelegen stukken water waar niks in geloosd wordt. Ook op plekken waar groter water in een vaart of kanaal uitkomt is de kans op betere waterkwaliteit aanwezig. Dit verhoogt de vangsten en de ultieme beleving van het kunstaas vissen.

Op dit moment kun je met van alles vissen. Snel gevist kunstaas kan veel vis opleveren, langzaam gevist kunstaas ook. De ene keer kan je het beste je kunstaas hoog aanbieden, de andere keer weer dichter bij de grond. Soms loont groot kunstaas, de andere keer weer klein kunstaas. Probeer het zelf eens uit. Iedere dag kan dit verschillen. Je zult zien wanneer je creatief bent je des te eerder je visje vangt. Dit laatste geld trouwens voor heel het seizoen. Hoe meer je uitdoktert en hoe meer je probeert, des te groter je kans wordt om een vis te vangen. Probeer net iets anders te vissen als een ander en je zult zien dat je beloond zal worden.

                       


“De vis vreet zich nu snel vol”

December en januari
Wanneer je als sportvisser geluk hebt kan je de schaatsen in de kast laten liggen. Je zult misschien en paar koude handen krijgen en een pet over je hoofd moeten trekken maar vissen kan je. Het leven van een snoekvisser gaat altijd met ups en downs. Het ene moment vang je de sterren van de hemel en het ander moment moet je elk visje bij elkaar schrapen. Het is net zoals een heuvellandschap, je weet wel met van die pieken en dalen. Zo’n klein dalletje is het nu ook weer. Het is alweer een geruime tijd wat kouder en de eerste nachtvorsten zijn al achter de rug. De watertemperatuur is nu zodanig gezakt dat de snoek het wat rustiger aan doet. De snoek ligt vaak wat dichter tegen de bodem en zoekt de bagger een beetje op. Ze hebben zich volgevreten en liggen de prooivissen rustig te verteren. De vangsten kunnen nu erg verschillen. Je hebt van die dagen dat ze nog van wanten weten maar ook van die dagen dat het uitgestorven lijkt op jouw hotspot. Maar ja je weet het hè, thuis achter de kachel vang je zeker niks en de kans op een gigantische dikke snoek is nu ruim aanwezig.

                       


“Het is nu echt hartje winter…”

Vis nu op dezelfde plekken als in oktober en november.

Mijn voorkeur gaat nu naar dieper lopend kunstaas. Hierdoor irriteer je de snoeken eerder en hoeven ze minder moeite te doen om je kunstaas te pakken. Vis ook wat rustiger en geef ze de kans om je kunstaas te pakken. Zelf vis ik in deze tijd veel met jerkbaits die ver uitslaan, suspending zijn en dus lekker rustig gevist kunnen worden. Op deze manier doe je lekker lang over een worp en krijgt de snoek ruimschoots de tijd om je jerkbait te pakken. Streamers doen het nu ook erg goed. Je kunt ze lekker rustig binnenvissen en bewegen sierlijk door het water. Voor de sport is dit erg leuk op een licht spinhengeltje.

Februari en maart
Dit is “of zijn“ de laatste maand(en) van het roofvis (snoek)seizoen. Gericht snoeken mag je nog tot en met februari en snoekbaarzen tot en met maart. De dagen gaan alweer flink lengen en de temperatuur kan overdag met een lekker zonnetje alweer flink oplopen. De watertemperatuur stijgt weer en het vissersleven begint weer kleur te krijgen. De snoeken merken dit ook en gaan rustig de wat luwe ondiepere zonplekken opzoeken. Dit om van de eerste warme zonnestralen te genieten maar ook om achter de vrouwen aan te zitten. (of andersom natuurlijk.)

                       


“Eind februari beginnen de dagen al weer te lengen”

Deze plekken zij uitermate geschikt om af te paaien en voor jong broed te zorgen. De snoeken liggen allemaal wat geconcentreerder en de kans om een mooie vis te vangen groeit met de dag. Ga nu wel heel voorzichtig met de snoek om. Er kunnen hele dikke vrouwtjes tussen liggen die vol met kuit zitten en alle voorzichtigheid vergen. Je kunt jezelf afvragen of je er nu wel verstandig aan doet om op ze te vissen. Wanneer je besluit dit wel te doen, houdt het kort en behandel de snoek als een mooie vrouw die wat voor je betekenen kan.

Zoek de vis dus op de warmere plekken. Dit zijn ondiepere plekken, beschutte plekjes en zonkanten.

Je kan nu alle kunstaasdozen weer uit de kast halen en creëren totdat je er bij neer valt. De snoeken zijn weer een stuk feller en lusten uw kunstaas weer rauw.

April en mei
Dit zijn twee heel rustige maanden! Je kunt nu heerlijk uitrusten en je vrouw of vriendin weer wat meer aandacht geven. Op je gemakje wat lectuur doorlezen en nieuwe plannen maken voor het komende seizoen. Met een beetje geluk maak je ook nog een mooi reisje naar de Scherentuin of een andere mooie buitenlandse stek.. April en mei schieten zo voorbij en voordat je het weet slaat uw jerkbait alweer door de verse waterplanten op zoek naar een groene vriend.