Wij mensen zien slechts rood, blauw en groen licht. Door deze drie kleuren wordt de wereld die wij zien gevormd. Toch bestaan er meer kleuren dan wij kunnen zien. Een voorbeeld daarvan is UV, afgekort: ultraviolet. Een veel gemaakte vergissing is het door elkaar halen van UV-actieve, fluorescerende en glow in the dark kleuren. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.
Het enige dat wij mensen van ultraviolet licht merken is dat je er een ‘lekker’ bruin kleurtje van krijgt, of zelfs verbrand. Maar er zijn vissoorten die dit licht kunnen zien! Wat betekent dit voor die vis en waarom is het belangrijk om dit als visser te weten?
De SPRO ASP UV, Gutsbait UV en BBZ-1 6” UV, gezien bij daglicht door het menselijk oog. Tot zo ver niks geks!
Kleur
Om te beginnen is het handig om te weten dat objecten kleur krijgen doordat een oppervlak bepaalde kleuren licht absorbeert én bepaalde kleuren licht juist reflecteert. Een zwart object ziet er zwart uit omdat het geen enkele kleur reflecteert, maar juist alles absorbeert. Het tegenovergestelde geldt voor witte objecten. Die kaatsen al het licht terug richting omgeving. Je zou dus kunnen stellen dat witte objecten alle, voor het menselijk oog, zichtbare kleuren bevatten terwijl zwarte objecten kleurloos zijn. Het menselijk oog is zoals gezegd ontvankelijk voor rood, groen en blauw licht, maar dat geldt niet voor alle dieren.
Dezelfde stukken kunstaas, maar dan door de ogen van een hond of kat. Roodtinten ontbreken volledig!
Fluo
Fluorescerende kleuren zijn in tegenstelling tot ultraviolette kleuren wél zichtbaar voor mensen. Kleuren die fluorescerend zijn ogen enorm fel als er licht op valt. Denk bijvoorbeeld aan de felgele of oranje jasjes van wegwerkers. Als een auto er met zijn koplampen op schijnt vallen ze enorm op, maar in het compleet donker is er niets aparts te zien en vallen die felle kleuren gewoon weg in het duister.
De fluorescerend oranje rug van de IRIS Fatboy heeft licht nodig om op te vallen!
Glow in the dark
Dat ligt anders met producten die behandeld zijn met ‘fosforescerende’ kleuren. In tegenstelling tot UV-actieve, of fluorescerende kleuren kunnen zogenaamde ‘glow in the dark’ producten energie uit licht opslaan. Doordat er bijvoorbeeld overdag zonlicht op het product valt wordt er energie opgeslagen. Deze energie wordt langzaam vrijgegeven in de vorm van… zichtbaar licht! In het donker is dit licht zichtbaar als een vaak groen-wit achtige gloed. Schijnt de kleur niet meer zo fel? Dan kun je de kleur opladen door hem even te beschijnen met bijvoorbeeld een zaklamp.
Glow in the dark licht op in het donker en is dus zelfs te zien in een omgeving zonder licht!
Uithangbord
UV heeft dus niets te maken met licht geven in het donker, of hele felle kleuren. UV licht is simpel gezegd licht dat buiten het voor mensen zichtbare deel van het lichtspectrum valt.
Er zijn insecten en bepaalde vissoorten die naast het rood, groen en blauw, ook nog UV licht kunnen zien. Door het zien van die ene extra kleur ziet de wereld er plotseling heel anders uit. Voor insecten bijvoorbeeld veranderen kleurrijke bloemen in een soort schreeuwerige neon uithangborden. Handig, want zo is het vinden van wat nectar een fluitje van een cent!
UV licht heeft een duidelijke functie in de natuur en daar kun je als visser gebruik van maken!
UV en aasvis
Voor vissen kleeft er ook een voordeel aan het zien van ultraviolet licht. Wie goed naar een voorn, alver, of brasem kijkt zal zien dat de schubben die de flanken van deze vis bekleden hoofdzakelijk zilvergekleurd zijn. Zilver ligt dicht bij wit in het kleurenspectrum en reflecteert dus enorm goed. Zo fungeren de flanken van die aasvissen net als de kleurige bloembladeren voor insecten. Ze zijn enorm goed zichtbaar voor wie UV licht kan waarnemen. De aasvissen lichten bij daglicht als het ware op in hun relatief donkere omgeving.
Het beeld dat een UV licht waarnemende roofvis zal zien; een donkere omgeving met in het oog springende stukken kunstaas. Reken maar dat dit verschil kan uitmaken!
UV-actief
Daarom is het dus zinvol om ook jouw kunstaas op deze kleurbeleving af te stemmen. Voor ons mensen zien UV-actieve kunstaasjes er hetzelfde uit als lures die dit predicaat niet dragen. Totdat je er een blacklight op richt! In het licht van een blacklight lichten de ultraviolet gekleurde delen van het kunstaas fel op. Net als de echte aasvissen, gezien door de ogen van een rover die dit licht kan waarnemen. Daarom kan een stuk kunstaas dat UV-actieve kleuren draagt dus écht van meerwaarde zijn!
SPRO heeft hun kunstaas met UV-actieve kleuren gemarkeerd met een paars UV logo op de verpakking!
De actie van de BBZ-1 is sowieso al subliem, maar met UV-actieve kleuren valt dit kunstaas helemaal op!
Volg onze socials voor leuke winacties en blijf op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen!
Facebook
Instagram
YouTube