Goudkoorts in de Himalaya (2)
De laatste etappe
Door Bram Bokkers
De volgende ochtend vervolgen we onze reis. Inmiddels hebben we gezelschap in de vorm van Ram, die zich bij ons heeft aangesloten als begeleider en laat weten dat de laatste etappe dwars door de bergtoppen van het Himalaya gebergte zal leiden.
Ook nu valt er weer genoeg te zien, maar verschilt in alle opzichten met dat van gisteren. Het landschap is sprookjesachtig en met geen ander land te vergelijken. We passeren meerdere kleine bergdorpjes, afgewisseld door loof en naaldboombossen.
Het landschap verandert waar we bij staan.
Bij elke bocht klimmen we een stukje hoger en genieten we van de vergezichten. En soms wanneer de bewolking wat minder is, zien we in de verte het dak van de wereld, de hoogst sneeuwpieken van de Himalaya tot wel 7000 meter.
Ook hier wonen mensen maar wel in mindere mate.
We passeren meerdere droog gelegen rivieren die na de regentijd weer in woest kolkende rivieren zullen veranderen.
Over zien we makaken langs de weg zitten en lopen.
Ook de bevolking die we hier tegenkomen lijkt totaal niet op die vanuit de stad; ze hebben langere gezichten, diepere oogkassen en zijn getinter. Het zijn voornamelijk boeren.
De pauw die wij uit de kinderboerderij kennen komt hier oorspronkelijk vandaan en nog in het wild voor.
Overal werken er vrouwen in traditionele kleding op het land. Het gereedschap dat zij gebruiken is in ons westerse wereldje allang vergaande glorie.
Plaatselijke bevolking.
Fauna is hier ook rijkelijk aanwezig; we zien vele soorten vogels. Ram attendeert ons erop dat er ook een kans bestaat om een luipaard tegen het lijf aan te lopen, maar ook de Koningscobra, jakhalzen, stekelvarkens en verschillende apen en hertensoorten komen hier ook voor. Een stukje noordelijker bevindt zich het Jim Corbett National Park waar nog zo'n 300 Bengaalse tijgers leven.
Heel de dag yoga!
Na zes uur rijden zien we in de diepte een helderblauwe rivier door het berglandschap heen kronkelen. Dit is de Saryu, die uiteindelijk in de Mahakali rivier uitkomt, een grensrivier die zich bevindt tussen India en Nepal.
Na zes uur rijden zien we in de diepte een helderblauw rivier door het berglandschap heen kronkelen.
Wanneer we goed kijken kunnen we de tenten van het viskamp zien staan. Na een flinke afdaling staan we dan uiteindelijk oog in oog met de Saryu rivier. Om bij het viskamp te komen moeten we de rivier oversteken, dit doen we met een rubberboot. Na aankomst worden we allerhartelijkst ontvangen door de crew van het kamp.
Wanneer we goed kijken kunnen we de tenten van het viskamp zien staan.
Het kamp bestaat uit vier gasttenten, een douchetent en een latrine (toilet), een plek om te eten en een veldje met een kampvuur. Verder staan er tenten voor de gidsen, koks en overige teamleden. Het kamp is simpel, maar schoon en van alles voorzien.
Canvastenten zullen de komende dagen ons onderkomen zijn.
De tenten staan langs de rivier en we kijken uit op een klein dorpje in de bergen. Achter de tent bevindt zich bos. We krijgen een tent toegewezen waar zowaar een echt bed in staat. Ook worden we voorgesteld aan onze visgidsen, Bobby en Singh, twee ervaren mahseer-vissers.
Een adembenemende omgeving is ons visdecor.
Er wordt direct gevraagd naar onze vismateriaal. Ze willen weten of we wel goed voorbereid zijn voor deze visserij. Een zware spinhengel van drie meter lang met een werpgewicht van 40 tot 100 gram is ideaal voor deze visserij.
Om bij het viskamp te komen moeten we de rivier oversteken.
Verder heb je een goedwerkende molen met slip nodig en minimaal 200 meter 40 ponds dyneema op je spoel. Als onderlijn gebruiken we anderhalve meter 38/100 fluorcarbon. Meerdere soorten pluggen, lepels en shads tot een lengte tot zo'n 12 centimeter zijn geschikt voor deze visserij.
Aan alles is gedacht.
Goede kleuren zijn agressieve en natuurgetinte en kunnen gevist worden in elk voorkomende waterlaag. Sterke splitringen en scherpe stevige zoutwaterdreggen zijn erg belangrijk. Met een zware crosslock monteer ik mijn plug aan mijn onderlijn. Deze sterke vis heeft een grote staart waar hij in het hard stromende water het uiterste van je materiaal vergt.
Een mooier uitzicht had ik niet durven wensen.
Het is ondertussen al donker geworden en er staat een heerlijk driegangen diner op ons te wachten. Een biertje naast het kampvuur maakt alles compleet, het is heerlijk hier. Voordat we gaan slapen krijgen we nog wel instructies.
Oog in oog met de Saryu.
Er wordt ons aangeraden in het donker niet aan de wandel te gaan. Meerdere soorten slangen, maar ook luipaarden zijn hier verantwoordelijk voor. Bij een toiletbezoekje is een hoofdlamp en vooral duidelijk laten horen dat je er aan komt aangeraden!
Habitat van de golden masheer!
De slogan van Tight Lines ‘het reisbureau voor de avontuurlijke sportvisser’ komt hier helemaal tot z’n recht!
Voor meer informatie over deze schitterende exotische reis kunt u terecht bij:
Tight Lines Visreizen, www.tightlines.nl, info@tightlines.nl, tel. +31 180 434788