Er lijkt geen einde aan te komen …
Na een uur of twee verschijnen er nabij de bodem wat onduidelijke rode streepjes op de schermen. Frank en Benjamin worden zichtbaar gespannen want zo te zien hebben meerdere tonijnen het geurspoor opgepikt.
Toch blijft het nog geruime tijd stil. Maar net wanneer Elise de koffie en broodjes wil serveren, zie ik de linker hengel zich langzaam krommen en begint de reel te lopen, eerst nog langzaam, maar ineens gaat het helemaal los en loopt de reel op topsnelheid onafgebroken af.
Onderwijl worden de overige hengels opgehaald en trekt Bert intussen het gevechtsharnas aan, deze moet straks de rug- en armspieren een beetje ontzien bij een zware dril die geheel stand up wordt gedaan. Frank zorgt ondertussen dat alles bij de hengel goed gaat en de lijn goed blijft lopen. Als iedereen zover is wordt de hengel met vis aan het gevechtsharnas gekoppeld die Bert inmiddels aan heeft en kan de dril van start gaan. De tonijn lijkt nog maar net begonnen; onverminderd worden vele tientallen meters lijn in no-time van de spoel getrokken. De vis sprint steeds verder van de boot af en duikt alsmaar verder de diepte in.
Er lijkt nauwelijks een einde aan te komen, maar wanneer dan eindelijk de eerste run dan toch eindigt neemt Bert de leiding over. Moeizaam worden enkele meters lijn teruggewonnen, maar dit blijkt maar van korte duur en worden met speels gemak weer net zo hard verloren. Dit spelletje herhaalt zich enkele keren maar uiteindelijk worden de gewonnen meters lijn toch steeds meer. De vis begint merkbaar moe te worden en langzaam maar zeker komt Bert in het voordeel. We zijn al ruim een half uur verder wanneer we in de diepte een lichte vlek zien verschijnen en dan gaat het ineens hard. Even later verschijnt er een reusachtige vis aan het wateroppervlak van ruim 1.5 meter lengte met een geschat gewicht van rond de 80 kilo. Even twijfelt Frank nog, maar dan doet hij het deurtje op het achterdek open en fotograferen we de vis in de boot. We hadden deze handelingen vooraf al doorgenomen en iedereen weet wat te doen. Dit moet allemaal wel snel gebeuren aangezien een tonijn moet blijven zwemmen om te overleven. Na een aantal snelle plaatjes gaat de vis terug en zien we een blauwe schim de diepte weer induiken, de eerste uitdaging van ons avontuur is geslaagd.
Denia bakermat voor de XXL tonijnen
Jarenlang ging het slecht met de blauwvintonijn, maar door strenge regels op te stellen naar de visserij toe gaat het nu beter met de blauwvintonijn en is het ondertussen geen beschermde vissoort meer maar nog wel een bedreigde. Wel dienen er nog strenge regels nageleefd te worden om te zorgen dat het in de toekomst ook goed blijft gaan met de blauwvintonijn.
De blauwvintonijn is de grootste tonijnensoort en kan een gewicht tot ruim 600 kg bereiken bij een lengte tussen 3 tot 4 meter. Hij komt voor in zowel het noordelijke als het zuidelijke deel van de Atlantische Oceaan en ook volop in de Middellandse Zee. De grootste XXL-exemplaren met gewichten van 100-450 kg worden juist in de Straat tussen tussen Denia en de Balearen aangetroffen. Met dieptes tot meer dan 1000 meter is dit namelijk precies het gebied waar de grootste vissen samenkomen voor de paai.
Rode wijn, chorizo en tapas
Aangezien de klok door tikt besluiten we de zware tonijnhengels op te ruimen en onze reis voort te zetten richting de Balearen. Er worden 5 lichtere game hengels opgetuigd en pluggen te voorschijn gehaald. Deze worden op verschillende dieptes aangeboden, we slepen 2 hengels achter de boot, 2 worden gemonteerd in de outrigger waardoor we breder kunnen vissen en de 1 op de centerrigger in de steun bij de stuurhut. Frank laat weten dat we nu vissen in de diepe trog die naar Ibiza leidt, hij noemt het the Tuna Highway. Wanneer alle pluggen uitstaan wordt de boot opgeruimd, zet Frank de automatische pilot aan en wordt de rode wijn, chorizoworst en andere lekkere Spaanse tapas te voorschijn gehaald. Het is al wat later in de middag, de zon staat niet zo hoog meer en er staat een zwoel briesje.
We zouden haast vergeten dat we aan het vissen zijn en vermaken ons uitstekend op het achterdek. Tussendoor ook een beetje genieten van het goede Spaanse leven zullen we maar zeggen. Wanneer de kliffen van Ibiza aan de horizon verschijnen, kromt de meest rechterhengel en begint de reel lijn af te lopen. Ik haast me naar de hengel, een mooie albacore heeft mijn plug gegrepen. Dan klapt ook de linkerhengel diep door, maar wanneer Bert de hengel uit de steun pakt veert de hengel terug. De vis heeft zich ontdaan van de haak. Ondertussen trekt de vis die ik aan het drillen ben zo nu en dan uit het niets lijn van mijn reel. Lang duurt het niet voor ik met een mooie vis voor de camera poseer, een exemplaar rond de 10 kilo. Frank stelt voor om deze te houden, hij wil er sashimi van maken voor het diner. Even later is het weer raak en weet ook Bert een wat grotere albacore tonijn te vangen.
Meer technieken
Spinvissen en popperen
De meest spectaculaire vismethode die men zich kan voorstellen. De tonijnen jagen aan het oppervlakte en creëren enorme jacuzzi’s aan het oppervlak. Deze actie vindt voornamelijk plaats in de maanden maart en april.
Jigging
Eén van de meest spannende vismethodes omdat de aanbeet altijd hard doorkomt. Vissoorten die je hiermee mag verwachten zijn o.a. dentex, grouper, amberjack en zeebrasem
Bodemvissen nabij de kust
Het voorjaar is de beste tijd voor bodemvisserij. Een dagje bodemvissen levert een palet aan verschillende vissoorten waaronder schriftbaars, grouper, horsmakreel, zeekarper, zeebrasem en goudbrasem. Ook leuk om dit met de familie te doen.
Slepend vissen nabij de kust
Zodra in de maanden mei, juni en juli de watertemperatuur omhooggaat, breekt de beste tijd aan voor slepend vissen met op vissoorten als mahi, albacore en tonijn. In de maanden september en oktober is de variëteit nabij de kust het grootst met o.a. mahi, bonito, little tunny, barracuda en veel andere soorten.
Bodemvissen (diepwater tot 10-100m.)
Eén van meest favoriete vismethodes. Je maakt kans op Dentex vanaf 1 kg t/m een monsterexemplaar van 12-13kg, Andere soorten zijn grouper of amberjack, dit is dé manier om een echte trofee vis te vangen.
Accommodatie
In de toeristenplaats Denia zijn er accommodaties in allerlei soorten en maten, vanaf luxe hotels t/m een eenvoudige Airbnb. Indien gewenst kan Tight Lines je hiermee behulpzaam zijn.
Beschikbare visboten
- Raddy lengte 11,8 meter- 2 Yanmar 480PK - 3 Garmin visvinders met onderwatercamera (max. 5 vissers)
- Quicksilver Open 675 6,7 meter / Mercury 150PK - 2x Garmin GPS-visvinders met onderwatercamera / (max. 3 vissers)
- Beneteau Spacedeck 8 meter - Suzuki 350 HP - 2x Garmin GPS-visvinders met Panoptix onderwatercamera / (max. 4 vissers)
Ga voor meer informatie over deze reis naar www.tightlines.nl of mail info@tightlines.nl
Tekst en foto’s Bram Bokkers.