De Parel van de Schotse Hooglanden:
Zalmvissen in Schotland op het Inverpolly Systeem
Tekst en fotografie: Theo Bakelaar
Met opzet laat ik het gas los en rijd tergend langzaam de hoek om van die gigantische rotspartij links van mij, weet wat hierna komt, namelijk de lodge in de Polly vallei met zijn langzaam stromende rivier gevuld met wilde Atlantische zalmen en zeeforellen. Iedere keer als ik dit punt passeer met de auto komt de vallei in zicht met dat schitterende gebouw waar het verblijf voor de komende 2 weken is vastgelegd.
.... opwinding, thuisgevoel, warmte, sneller hartritme en zoveel meer…...
Dat gaat al 18 jaar zo en iedere keer voel ik datzelfde van binnen: opwinding, thuisgevoel, warmte, sneller hartritme en zoveel meer. Het is niet gemakkelijk te beschrijven wat je voelt als je daar komt of bent, eigenlijk is het helemaal niet te beschrijven, je moet het meemaken,beleven, ervaren en laten binnenkomen in iedere vezel die je body rijk is.
Pas op, het is gevaarlijk want je raakt dit beeld en die belevenissen nooit meer kwijt, erger nog – je wilt terug en gaat – ieder jaar opnieuw zoals een besmettelijke passie : Het blijft vragen naar jou en je kunt geen Nee zeggen. Wees gewaarschuwd.
Het is ieder jaar weer anders, ieder jaar ontdek je weer nieuwe stukken viswater waar je schitterende momenten meemaakt. Ook het zalmvissen in de Polly rivier waar je al zolang vist geeft ieder keer weer iets nieuws prijs.
Gedeelte van de Osgaig River.
Zo ook de Garvie en de Osgaig rivier. Ze krijgen hun water via verschillende meren hogerop gelegen in de hills en geven het af aan de zee. Hier komen de zalmen en zeeforellen binnen bij hoog water. Al deze rivieren worden gevoed door het regenwater dat in grote meren verzameld is en via kleine lochs doorstroomt naar de rivieren en uitmonden in de zee.
Inzet rechts: Er is uitstekend met de enkelhandige te vissen.
Het prettige is dat je op deze wateren met een enkelhandige hengel uit de voeten kunt. Een 9-voets hengel voldoet prima. Velen hebben geen kennis van een 2-handige hengel dus dit is mooi meegenomen. Weer iets voor velen om geen drempelvrees te hebben voor deze reis.
De Polly bijvoorbeeld is een rivier die voor de lodge naar de zee stroomt, deze rivier gemiddeld zo’n 5 tot 8 meter breed met enkele brede pools. Een enkelhandige 8 a 9 hengel is ruim voldoende om deze rivier te bevissen. Over het algemeen wordt hier met een droge lijn gevist en twee vliegen. De kleine vlieg aan de dropper voor de aanwezige zeeforel en de zalmvlieg onder.
De diepte van de Polly varieert van 2 tot 3½ meter en enkele nog diepere pools. Het is traag stromend water en helder, op zonnige dagen kun je de diepte goed zien en de eventuele ligplaatsen van de vis. Diep uitgesleten kanten waar de vis vertoefd tijdens hun wachten op meer water of doorstoot naar de boven gelegen meren en kleine riviertjes om af te paaien.
Ook de zeeforel is weer terug in ruimere mate, de netvisserij is afgekocht en dat is duidelijk te merken aan het aantal zeeforellen van 5 pond en meer.
Een van de bovengelegen meren.
De zalm van dePolly ligt gemiddeld tussen de 6 (grills ) en 14 pond. Zwaardere exemplaren komen ook voor, dit najaar nog een zalm van rond de 25 pond mogen haken op dit systeem – helaas niet mogen landen.
De zalm die al iets langer op de rivier vertoefd laat zich regelmatig zien met een gigantische sprong, aanwezigheid is dus – ja. Wordt je verrast door een draaiing in het water dan is de zalm meer van plan en heeft interesse in je vlieg.
Toch heeft de dag tijden dat dit meer voorkomt die duiden op een zekere regelmaat lijkt het wel. Rond de klok van 11.00 uur en 15.00 uur zien we vaak de meeste kolken c.q. head and tails. Een prettig moment om snel de vlieg te plaatsen.
Zalm uit de Polly.
De meest gebruikte vliegen door ons zijn de Green Highlander, Hairy Mary, Alie shrimp, Stoats tail voor de zalm en voor de zeeforel de Teal Blue and Silver, Bloody Butcher. De maten voor de zalmvliegen zijn vanaf # 8 tot #12 en voor de zeeforel maatje #14 en #16.
Ook de goudkop biedt mogelijkheden, zelf gebruik ik regelmatig een goudkop als het heel stil is. De glimmende kop en het duikel effect is soms net de prikkel om toe te slaan door de zalm. Het is eigenlijk een laatste redmiddel als niets werkt. Tsja, waarom zou het niet mogen, af en toe iets anders proberen kan net het verschil zijn tussen wel en niet vangen.
Heb ook deze septembermaand gemerkt, met het heldere weer, dat de zalm nieuwsgierig achter de goudkop aan kwam, helaas niet toehapte, maar toch interesse toonde.
De Polly rivier bestaat uit 2 stukken, het gedeelte wat voor de lodge langs loopt en is zo’n 1 ½ kilometer en het bovengedeelte van de Polly. Is ook zo’n 1 ½ kilometer viswater met enkele mooie pools. Hierna verdwijnt hij in de grotere bergmeren alwaar ze niet meer te vangen zijn.
Lochan Lurgain van boven gezien, ons visterrein voor Brownies.
Osgaig rivier en Garvie
Deze twee rivieren zijn van een ander slag en behoren eigenlijk bij het huren van de cottage (deze huren wij ook tijdens ons verblijf). Garvie een klein stuk snelstromend water met enkele holdingpools en een meer waar de zalm verblijft.
Hier zie je ze veel springen en wachten op een hogere waterstand om door te trekken, ook hier zijn de zalmen te haken alhoewel moeilijker dan op de stromende rivieren. Het weer speelt hierbij toch wel een belangrijke rol, hoe meer wind hoe meer kans. Als het water flink ruig is door de wind des te minder wordt de vis gestoord door de lijnen en des te meer kans je maakt.
Machtig mooie visserij in een overweldigende omgeving.
De Osgaig rivier is de rivier waar de vis doorheen moet na de Garvie. Hier zijn ook enkele mooie pools te vinden waar de zalm kan rusten voordat zij het grote meer opgaan en zoeken naar hun kleine riviertjes waar ze afpaaien.
Eigenlijk zijn deze beide rivieren meer zeeforelwateren dan zalmwateren. Relatief trekt er meer zeeforel op dan zalm. Vooral in de maanden mei en juni/juli. Het huren van de cottage in deze maanden is dan ook een genot voor deze visserij.