Reisinformatie verzorgd door Tightlines Visreizen - Eerder verschenen: deel 1
Avontuur op de Rio Roosevelt (deel 2 - slot)
Door Bert Goeree en Bram Bokkers
Ik tuig een zware spinhengel op en beaas mijn haak met de pieren die Jander heeft meegenomen. Een stuk lood van ongeveer vijftig gram moet genoeg zijn alles op zijn plek houden. We werpen richting de stroomversnelling en wachten geduldig af terwijl het zweet van ons lijf loopt.
Meerdere plonzen langs de oever trekken mijn aandacht. Met doodsangst proberen kleine visjes aan een school jagende piranha’s te ontkomen. Een ijsvogel die het schouwspel van bovenaf volgt, probeert een graantje mee te pikken en al snel wordt er geknabbeld aan ons aas. Bert krijgt een mooie aanbeet en zet de haak.
Vissen in een prachtige omgeving.
Een grote zilveren vis komt direct volledig het water uit. Jander reageert enthousiast: “Een jatuarana.” Niet veel later ligt de zilveren vis in de boot en kunnen we hem goed bekijken. De Jatuarana lijkt het meest op een enorme winde met een gebit als dat van een tijgervis. Onder de Brazilianen is hij één van de meest gewaardeerde sportvissen, dit door zijn vele en hoge sprongen. We gaan door met vissen en vangen in betrekkelijk korte tijd meerdere soorten pacu’s (silver dollar pacu, tambaqui, pacu cadete blackband myleus, pirapitinga).
Hij lijkt op een winde, maar dan uitgevoerd met een gigantische set tanden.
Rond de middag lichten we het anker. We varen naar een eilandje waar de ander boten zich inmiddels ook hebben verzameld. Er staat een barbecue op het programma met onze vers gevangen vis op het menu. Ook hebben we de tijd om bij te praten en ervaringen uit te wisselen. Jander geeft aan dat er gezwommen mag worden bij een wit zandstrandje, hier is het veilig is en hebben we geen last van piranha’s en alligators.
Uitkijken voor piranha’s en alligators…
Wel controleren de gidsen vooraf of er zich geen pijlstaartroggen in het zand bevinden. Even zijn we nog wat voorzichtig, maar zodra de eerst zwemmer het water ingaat, volgen er meer. Op het eilandje waarop wij ons bevinden zijn meerdere, bijna opgedroogde poeltjes ontstaan door het zakkende waterpeil. Honderden mooi gekleurde vlinders houden zich hier op, blijkbaar op zoek naar mineralen.
Prachtig gekleurde vlinders.
Het is een gedwarrel van jewelste en snel worden enkele foto’s gemaakt. Ook vanaf de kant vangen we hier de nodige vissen. Vol goede moed stappen we onze boten weer in.
Waterniveau
Jander wil proberen een meerval te vangen en ankert de boot bij een diepere geul in de buitenbocht van de rivier. We tuigen een zwaardere hengel op een voorzien deze van een stuk lood, kevlar onderlijn en een enkele haak met een vers stuk vis. We komen er al snel achter dat we een probleem hebben, door het lage waterpeil bevinden er zich meer piranha’s op dit stuk van de rivier dan normaal.
Talloze piranha’s.
Ze doen zich massaal tegoed aan ons aas en knabbelen aan het het kevlar. Een onderlijn zonder haak is meerdere malen het resultaat. Later in de week ontdekken we stekken waar we minder last van deze plaaggeesten hebben. We weten weliswaar enkele meervallen te vangen (Abotoado, Barba chata, Bared suribim, Jundia, pirarara), maar de echt grote vissen blijven uit.
Volgens Jander zijn deze elders op het rivierenstelsel getrokken, naar diepere gedeeltes met meer stroming. Dit geldt ook voor de payara. In tegenstelling tot deze vissoorten, voelt de pauwstaartbaars zich prima thuis met de lage waterstand. De Meester zei het al: “Ek nadeel heb zijn voordeel.”
De pauwstaartbaars voelt zich hier prima thuis.
In het pikkedonker varen we terug naar onze logde. Jander is op zoek naar alligators door met een zaklantaarn over het water te schijnen. Ze zijn zo gemakkelijk te lokaliseren omdat hun ogen de lichtbundel als gloeilampjes reflecteren.
Pionieren, ontdekken en genieten
De rest van de week loopt voorspoedig. We doen nieuwe stekken aan en leren de rivier steeds beter kennen. Iedereen kan doen waar hij zin in heeft en bepaalt zo voordurend zijn eigen voorkeur van visserij. Er zijn enkele boten die voordurend met oppervlaktekunstaas vissen.
Ontdekken en uiteraard genieten.
Ook wordt er slepend gevist met dieper lopend kunstaas, vooral in de uurtjes wanneer de oppervlaktevisserij wat taaier is. Anderen proberen vooral de bodemvisserij. Dit geldt vooral voor Theo en Mark. Zij weten in vijf dagen meer dan twintig verschillende vissoorten te vangen. Zelfs zoetwaterroggen, verschillende soorten piau’s en sidderalen, behoren tot de vangsten.
Ondanks de dichtheid van het groen dat het regenwoud rijk is, zien we toch nog het nodige wild. De meest voorkomende soorten zijn alligators, capibara’s, wilde zwijnen en apen. Ook worden we geconfronteerd met een heuse reuzenotterfamilie, die een hol blijkt te hebben vlakbij onze logde.
Plots een roze dolfijn voor de lens.
Wij zien vele prachtige vogelsoorten als spechten, ara’s, ijsvogels, hoenderen en andere vogels die je bij ons uitsluitend in volières tegenkomt. Ook tijdens het varen en vissen turen we de kanten af of we wild kunnen spotten… Een jaguar zien zou natuurlijk helemaal te gek zijn.
De dagen gaan snel voorbij en voordat we het weten moeten de hengels alweer terug in de reiskokers. Het is een zeer geslaagde week geweest waarin we veel hebben kunnen pionieren, maar vooral lekker gevist hebben. We proosten op een succesvolle vistrip en voelen ons bevoorrecht dat we aanwezig mochten zijn in ‘s werelds grootste tropisch regenwoud de Amazone.
Bevoorrecht dat we dit hebben mogen meemaken!
Eerder verschenen: deel 1
Op 24 september a.s. vertrekt een volgende visexpeditie naar Brazilië. Gevist wordt op Rio Guaporé, de grensrivier met Bolivia. Voor verdere info, klik hier. Voor aanmelden en/of meer informatie, kijk op de site van Tight Lines Visreizen, mail naar info@tightlines.nl of bel naar 0180-434788.