Amazone deel 5: Actief op Tijgermeerval

Amazone deel 5:

Actief op Tijgermeerval

Door Bram Bokkers

Tijgermeervallen houden zich graag in de ondiepere delen van de rivier op. Meerdere baaien voldoen hier aan. Toni vaart een redelijk brede, ondiepe baai in. Hij legt de boot stil en kijkt minuten lang aandachtig om zich heen of hij vis kan waarnemen.


De juiste locatie voor een tijgermeerval.

Plots zien we beweging voor de boot; twee forse boeggolven aan het wateroppervlak laten zien dat het om serieuze vissen gaat. De ondiepte heeft hun aanwezigheid verraden, volgens Toni zijn het tijgermeervallen. Hij vaart de boot in een bed met waterhyacinten en doet een stuk traira aan onze haak.


Geduld wordt beloond.


Bert gooit het aas langs de oever bij een omgevallen boom. Ik werp mijn aas langs een bed met waterplanten. Gespannen wachten we af, want volgens Toni kan het nu allemaal erg snel gaan. Hij snapt het spelletje goed.

Binnen vijf minuten begint Bert zijn reel die op de vrijloop staat, te ratelen. Een loeiharde aanbeet volgt uit het niets. Bert grijpt naar zijn hengel en zet direct de haak. Het wateroppervlak explodeert en de vis gaat er met een bloedsnelheid tussenuit. Het gevecht is kort maar krachtig. Het is een prachtige tijgermeerval die iets surrealistisch heeft, we maken een aantal foto's en zetten de vis dan weer netjes terug.


De vis geeft zich niet zomaar gewonnen.


Ook deze missie is geslaagd.


De cirkelhook heeft goed zijn werk gedaan.


Bert in zijn nopjes.

De kunst bij deze visserij is om de vissen te spotten op de ondiepe platen. Wanneer we vis lokaliseren en binnen tien minuten geen beet hebben, werpen we opnieuw in of verplaatsen we ons weer. We doen op deze manier vissend meerdere baaien aan, sommige leveren vis op, andere weer niet.

Deze meervalvisserij heeft wel degelijk met tactiek te maken en niets met stomweg afwachten. We vangen deze week meerdere mooie exemplaren. Op sommige plekken hebben we wel erg veel last van piranha's, maar ondanks dat valt er toch nog goed tijgermeerval te scoren.

De meervalvisserij levert soms ook spectaculaire bijvangsten op. Na een duidelijke aanbeet zet ik de haak en een zware dril is het gevolg. Plots is het stil en verplaats de vis zich helemaal niet meer en het lijkt er op dat hij zich vastgezwommen heeft. Toni begint te lachen en zegt in zijn beste Engels: "Crocodillo!"


"Crocodillo!"

Een zwarte kaaiman van ruim tweeënhalve meter blijkt inderdaad de tegenstander en kon blijkbaar niet van mijn stuk traira afblijven. Na een spannende dril mocht hij voor mijn camera poseren en weer kan ik een ‘soort’ op mijn lijst afvinken.


Ook vangen we met een bodemmontage meerdere vissoorten waaronder Zoetwaterrog…


… meerdere meervalsoorten…


... en verschillende pacusoorten.

De dagen gaan snel en ik besef goed dat na elke gemaakte visdag het vertrek naar huis een stapje dichterbij komt. Wanneer we de laatste visdag naar de lodge terug varen, probeer ik alles in me op te nemen. Ik vraag me af of ik hier nog eens terug zal keren, de toekomst zal het uitwijzen.


Aan alles komt een eind.


Meerdere malen heb ik in het Amazonegebied mogen vissen, ik heb prachtige vissen gevangen, ‘s wereld mooiste natuur gesnoven en elke keer weer de mooiste visavonturen beleefd. Het Amazonegebied is zonder twijfel het mooiste stukje op aarde waar ik ooit ben geweest, daar valt niet over te twisten.

Eind september 2013 heeft Tight Lines Visreizen opnieuw een reis naar dit prachtige gebied gepland en er zijn nog stoelen vrij. Een bezoek aan de Amazone beleef je als in een roes, maar de herinneringen blijven.
 

Proosten op een geslaagde week.

Zie voor meer informatie www.tightlines.nl onder groepsreizen. Ook in september 2013 organiseert Tight Lines visreizen wederom een reis naar de Braziliaanse Amazone. Zie voor meer informatie www.tightlines.nl onder groepsreizen. Op 27 februari a.s. vindt ‘s avonds een info-meeting plaats (tijd en plaats wordt nader bekend gemaakt). Bij interesse hiervoor verzoeken wij u uw komst vooraf te melden op info@tightlines.nl.

Bram Bokkers