Amazone deel 2:
Overweldigende natuur
Door Bram Bokkers
Om zes uur zitten we al aan het ontbijt. We zijn allemaal wat gespannen en willen eigenlijk alleen maar zo snel mogelijk het water op. Jose Luiz vertelt ons dat we tussen de middag op een locatie langs de rivier zullen eten. Onze vers gevangen vis op de barbecue en de meegenomen spijzen moeten de lunch vormen.
We splitsen ons in groepjes van twee en krijgen ieder een gids toegewezen. Ik zit met Bert in de boot. Onze gids heet Toni, hij is langs de rivier opgegroeid wat uiteraard een groot voordeel is. Een nadeel is dat hij alleen Portugees spreekt.
Eindelijk het water op.
Wanneer we de rivier opvaren, kronkelen we letterlijk door het tropisch regenwoud heen met op de achtergrond de hoogvlakte van Bolivia. We varen kilometers de rivier af en passeren meerdere eilandjes, zandplaten, stroomversnellingen, diepe geulen, baaien, poeltjes en riviertjes die nog dieper het woud inlopen.
De hoogvlakte van Bolivia.
Het is een gevarieerde rivier; soms is de oever zwaar bebost en dan weer open in de vorm van moerassige graslanden en lagere beplanting. Een weelderige begroeiing zorgt ervoor dat alles in elkaar overloopt. Ook is de fauna rijkelijk aanwezig; regelmatig vliegen er luidruchtige ara's over en zien we vele soorten reigers, roofvogels en verschillende soorten ijsvogels in alle kleuren en maten.
De Guapore is een gevarieerde rivier.
Boomkikker.
Echt overal zien we vogels en ook elke keer weer nieuwe soorten. Ook zien we zwarte kaaimannen (tot wel 5 meter), wilde zwijnen, capibara's, reuzenotters, apen, een luiaard en zelfs een tapir die zich tegoed doet aan vers gras. Waterschildpadden zijn in grote getale aanwezig; vrijwel op elke boomstam of steen kan je er één of meerdere vinden. Ook maken we plots kennis met een reuzenotterfamilie.
Overal zien we vogels.
Grote…
… en kleine ijsvogeltjes.
Ook roofvogels komen er in vele soorten voor.
Roze lepelaars …
... en onbekende vogels.
Ook zien we wilde zwijnen.
Een tapir die zich tegoed doet aan vers gras.
Wanneer we blaffende geluiden horen, zien we een familie van 6 otters ons door de oeverbegroeting aanstaren. Toni legt de boot stil en maakt een blaffend geluid en begint met zijn peddels in het water te slaan. Bert en ik begrijpen er niks van, maar het onwaarschijnlijke gebeurt.
Binnen enkele seconden verschijnen er vier van de zes otters uit de oeverbegroeiing. Ze blaffen zelfs terug, hun nieuwsgierigheid wint het van de angst. Ik zie kans om prachtige foto's te maken. De flora en fauna zijn hier rijkelijk bedeeld en overweldigend.
De beschermde reuzenotter is rijkelijk aanwezig.
Ook in september 2013 organiseert Tight Lines visreizen wederom een reis naar de Braziliaanse Amazone. Zie voor meer informatie www.tightlines.nl onder groepsreizen.
Op 27 februari a.s. vindt ‘s avonds een info-meeting plaats (tijd en plaats wordt nader bekend gemaakt). Bij interesse hiervoor verzoeken wij u uw komst vooraf te melden op info@tightlines.nl.